Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Multiméterrel meg tudom mérni...

Multiméterrel meg tudom mérni a ceruzaelemek és tölthető akkuk töltöttségét?

Figyelt kérdés

Nem értek hozzá, ezt néztem ki: [link]

Ha simán hozzáérintem a két vezetéket az elemek végéhez, akkor kiírja hogy mennyi a töltöttsége?

Bocs, ha nagyon hülyeséget kérdezek, valaki lenne szíves elmagyarázni nekem? :)

Előre is köszönöm!

2011. febr. 15. 22:44
 1/7 anonim ***** válasza:
Nagyon leegyszerűsítve a választ: igen!
2011. febr. 15. 22:56
 2/7 anonim ***** válasza:
20%
Az elemeknek nincs töltöttsége! Ezzel a multiméterrel még egy kondenzátor kapacitását se lehet mérni ahhoz túl egyszerű. És az akkuk kapacitásását multiméterrel nem lehet mérni!
2011. febr. 15. 23:31
 3/7 anonim ***** válasza:
25%
Az elemek kémiai folyamattal termelik az áramot ezért nincs kapacitásuk. Kapacitást úgy lehet mérni ha a mérendő kondenzátorba vagy akkuba töltök. Egy 10 ezer ft-os multiméter kondenzátort tud mérni mert annyit bele tud tölteni, de több ampert nem tud egy akkuba tölteni.
2011. febr. 16. 00:17
 4/7 anonim ***** válasza:

A töltöttségét közvetlenül nem, de a feszültségét igen. Amikor nagyon merül az elem, akkor esik a feszültség, amit a két pólus közt mérni lehet. Az elemek a rájuk jellemző módon, de nagyjából ilyesmi jellegű görbékkel merülnek.

[link]

Mondjuk ezzel a módszerrel a közepesen kimerült és a teli elemet nem nagyon fogod tudni megkülönböztetni, de a teljesen kimerülteket meg tudod találni anélkül, hogy folyton bele kéne rakni valamibe, hogy leteszteld. Egy 1,5 V-os elem, ha jól emlékszem, úgy 1,25 V-ig le tud esni. De ott már csutkára ki van merülve.

2011. febr. 16. 00:17
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként senki nem kérdezett kapacitást, nem tudom, kedves válaszoló társaim miért beszélnek ilyesmiről.

Ugyanakkor hadd jegyezzem meg, hogy az elemeknek igenis van kapacitásuk, bár ez nem ugyanaz a fizikai mennyiség, mint a kondenzátor kapacitása (aminek a mértékegysége Farad). Az elemek és akkuk esetén a kapacitás azt a töltésmennyiséget jelöli, amit ki lehet belőle venni, amperórában mérik (Ah). De ez az akkukra rá van írva, nem kell megmérni.

2011. febr. 16. 00:22
 6/7 anonim ***** válasza:
74%

Azért kis tapasztalattal megállapítható egy sima multiméterrel egy elem, akku működőképessége.

Az elemekfeszültsége 1,5 V körüli kell legyen, az akkuké (NiMh, NiCd) 1,3 feletti. Első körben mérj feszültséget. Ha ezen értékeknél jelentősen alacsonyabb értéket látsz, az már intő jel. Aztán tedd a legnagyobb egyenáram méréshatárra a műszert (a belinkelten ez 10A, ha jól látom). Majd egy rövid időre (kb 0,5 másodperc) mérj áramot az akkun, vagy elemen. Egy jó, és feltöltött akku gond nálkül felmegy 5-8 A áramerősségig. Az elem, ha még jó, fel megy 3-6 A áramig (Ceruza akku vagy elem tipikus értékei ezek. a AAA értékei kisebbek, míg a baby és góliát méretűeké tipikusan magasabb). Ha az áram azalatt az idő alatt leesik 1A alá míg méred (tehát fél másodperc kb...), akkor az elem esetén már majdnem halott, akku esetén töltetlen, vagy rossz (de az egy töltéssel úgyis kiderül...

maci

2011. febr. 16. 09:47
 7/7 anonim ***** válasza:
A belinkelt kép az konkrétan nem ceruzaelemekről szól, csak olyat nem találtam. A görbe alakja hasonló, de a konkrét x és y értékek nem.
2011. febr. 16. 10:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!