Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikor romolhat el egy fekete...

Mikor romolhat el egy fekete lyuk?

Figyelt kérdés
2011. febr. 12. 12:37
1 2
 11/17 anonim válasza:

Nem vagyok asztrofizikus, de jelenlegi tudásom szerint elromlana, ha a tömege nagyobb lenne mint a világegyetem tömegének a fele, mert akkor hirtelen mindent magába szippantana és szerintem felrobbanna... Ősrobbanás??? :D:D

Persze lehet ez tök hülyeség, mert mint mondtam nem vagyok egy fizikazseni, annak ellenére hogy szeretek ilyen elvont dolgokról elmélkedni... ráadásul a biofizika volt a bukótárgyam, úgyhogy fúúúj... majd megtanulom és írok okosakat :D:D

2011. febr. 17. 18:59
 12/17 anonim válasza:
Ez kész!
2011. febr. 18. 01:08
 13/17 Netre járó lélek ***** válasza:

Ami elromolhat, az el is romlik. Murphy törvénye!

Már ha azt a fekete lyukat Kínában gyártották.

Akkor nem érvényes rá az egymilliárd éves garancia.

De hozd be hozzánk egy újragenerálozásra, ha ennyire aggódsz érte. :DDDD

2012. jún. 7. 12:34
 14/17 anonim válasza:
Ha egy nála nagyobb fekete lyuk beszívja (összeolvadnak)
2012. jún. 7. 19:27
 15/17 anonim ***** válasza:
A kérdező noha egy kicsit furcsán kérdezte, de a fekete lyuk igenis "elromolhat". Minden fekete lyuk párolog. A párolgás úgy történik, hogy a mindenhol, így a fekete lyuk felszínén is az eseményhorizonton is létrejönnek virtuális "pozitív és negatív" energiájú részecskék. A fekete lyuk lelassítja az időt, így ezt a folyamatot, plusz energiát is ad a a virtuális részecskéknek, hogy valódivá váljanak. A fekete lyuk elnyeli a negatív energiájú részecskét, így annak tömege csökken, így a pozitív energiájú el tud távolodni az eseményhorizonttól. Ezt nevezik Hawking-sugárzásnak. A párolgás üteme fordítottan arányos a tömeg négyzetével, így minél kisebb a tömege a fekete lyuknak annál gyorsabban párolog. Egy naptömegű fekete lyuk pl. 2,098*10^67 év alatt párologna el teljesen. Az utolsó másodpercben kb 1,5 gigatonnás atomrobbanásnak megfelelő energiával semmisülne meg a fekete lyuk a szingularitással együtt. Azért nem most következne be. Ez az univerzum korának billió billió billió billió billió billió millió szorosa. Hát nem éppen kis időről van szó. Ha az univerzum létrejöttekor is volt fekete lyuk, akkor is csak a tömegének kevesebb mint 10 milliárdod részét veszítette volna el.
2013. ápr. 1. 11:06
 16/17 anonim ***** válasza:
Szándékos rongálás esetén. Például, ha szombat este erősen ittas fizikus, vagy asztrofizikus egyetemi hallgatók heccből kifordítják.
2013. ápr. 1. 15:08
 17/17 anonim ***** válasza:
Gyúlékony anyagot nem szabad önteni bele. Ezen kívül nagyon strapabíróak.
2023. márc. 6. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!