Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A mustot milyen módszerekkel...

A mustot milyen módszerekkel lehet tartósítani, hogy ne váljon borrá, lehetőleg minél több ideig ne romoljon meg?

Figyelt kérdés
2011. febr. 7. 07:53
 1/6 anonim ***** válasza:
találsz rá receptet a neten
2011. febr. 7. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
ezt szőlőlének hívják
2011. febr. 7. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Fogsz egy fazekat, és ebben a mustot felforralod. Nekem azt tanácsolták, hogy rögtön vegyem le, de szerintem ez még nem elég biztonságos. Kb. 10 percig engeded, hogy forrjon. Tiszta üvegeket veszel elő, és az üveg aljára egy kevés, kb. egy kis csipetnyi befőtt tartósítót raksz, majd beleöntöd a mustot. A dugóra nejlont raksz, jó erősen eldugaszolod az üvegek száját. Ezután dunsztolhatod (rétegezett lepedővel kibélelt edényben szorosan egymás mellé rakva, letakarva, forrón tarthatod egy napig), vagy akár rögtön a polcra teheted. Eláll. Vigyázz az utaztatással! Előfordulhat, hogy a régóta jól tartósított must szállítás után mégis forrni kezd. Ajánlatos az autóban szállított, ajándéknak szánt mustot 1-2 napon belül meginni, mert felforrhat, és ilyenkor kilőheti a dugót, összefröcskölheti a lakást. - Ez meglehetősen kellemetlen lehet annak, aki az ajándékot vitte.
2011. febr. 7. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 valaki234 ***** válasza:
Hűtsd le minél jobban, úgy lelassul a forrás.
2011. febr. 7. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
mi úgy oldottuk meg h dugó nélkül a hűtőben kibírt így egy hetet míg lassan elfogyott
2011. febr. 7. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

A must borrá erjedését a Saccharomyces speciesbe tartozó élesztő gombák elszaporodása okozza. A borban képződő alkohol a folyamat végén elpusztítja ezeket a gombákat.


A must úgy marad must, hogy a gombákat el kell ölni, vagy elszaporodásukat megekadályozni.


Elpusztítani őket - ahogy már írták - egy 10 perces forralással megoldható. (Az ipar autoklávozza, vagy pasztőrözi) Ezután steril körülmények közt, steril palakokba kell fejteni és lezárni, mert a levegőben is jelen vannak az erjesztőgombák, és belehullhatnak palackozás közben.

A gombák szaporodása a szokásos tartósítószerekkel (nátrium benzoát, szalicilsav stb.) eredményesen gátolható.


A két módszer kombinációja is kedvelt...

2011. febr. 8. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!