Mi az a kolloid? Miben különbözik a heterogén/homogén keverékektől? Hogy állapíthatom meg eszközök nélkül hogy például a gélek, habok, emulziók kolloidok?





A kolloid oldatban 1 nanométertől az 500 nanométerig terjedő méretű szemcsék vannak oldva. Azért nem heterogén, mert nem különül el két fázisra, és azért nem homogén, mert ahhoz túl nagyok a részecskék.
A kolloidok jellemző jelensége a Tyndall-jelenség, de ahhoz kell megvilágítás, amennyiben az eszköznek számít. A vaj és a sajt is kolloid, ezeknek nincs meghatározott forráspontjuk, hanem lágyulnak.
De eszközök nélkül bármit is megállapítani... nonszensznek hangzik.





Rágd át magad rajta, vagy ha hosszúnak tűnik, vannak címszavak is...





" A vaj és a sajt is kolloid,"
Nem igaz, ezek emulziók!A kolloid olyan folyadék melyben a szilárd szemcsék olyan méretűek hogy a folyadék molekulái mozgásban tartják őket, nem ülepednek le!





A kolloidra két eltérő definíció is van, attól függően, hogy melyik tudományág használja. A kevésbé sziorú szerint a kollidsághoz elég az, ha a szemcseméret adott, egy ilyen szakember azt fogja mondani, hogy az emulzió is kolloid, ha az emulgeált folyadékszemcsék beleesnek a kolloid mérettartományba.
A másik, szigorúbb definíció szerint a kolloidban szilárd részecskéknek kell lenniük.
Ezt azért mondom, mert attól függően, hogy milyen szöveget olvasol vagy milyen emberrel beszélgetsz, lehet hogy mást fog alatta érteni.





Az előttem szólónak igaza van. Vegyész létemre én is elég slendriánul használom, és általában rendszertől függetlenül kolloid mérettartományról beszélek.
Persze mikor oktatok, akkor felhívom a figyelmet a helytelen szóhasználatokra - például, hogy füstölgő sósavnak hívjuk, holott ami a sósavas üveg felett képződik az köd (folyadékcseppek vannak légneműben diszpergálva - míg a füstnél szilárd anyag van légneműben diszpergálva) stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!