Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A kétivarú virágok meg tudják...

A kétivarú virágok meg tudják termékenyíteni magukat?

Figyelt kérdés
2011. febr. 3. 20:39
 1/4 anonim ***** válasza:
Gyakran igen. Ez azonban a populáció szempontjából nem előnyös, mert csökken a populáció genetikai diverzitása, ami gyakran a rátermettség rovására megy. Ezért a legtöbb növény valamilyen mechanizmussal védekezik az önmegtermékenyítés ellen, pl. nem akkor időben szóródnak a pollenek, amikor a bibe fogékony. Olyan is van, hogy a porzószálak és a bibeszál különböző hosszúságúak, hogy kevesebb esély legyen az összeérésükre. Aztán van olyan is, hogy ha sokáig nem termékenyül meg a bibe, akkor a végén a növény (jobb híján) saját pollenjét juttatja a bibére, mert a semminél az is jobb. Viszont vannak olyan növények, amik szinte csak önmegtermékenyítéssel szaporodnak, ezért genetikailag könnyen izolálódnak. Ezek általában elég ritkák és kicsi populációkat alkotnak.
2011. febr. 3. 20:57
 2/4 anonim ***** válasza:
Igen, vannak önmegtermékenyülő növények. vagy az azonos virágon lévő pollen termékenyíti meg a bibét, de az is önmegtermékenyülésnek számít, ha azonos növényről, de más virágról származó pollen termékenyíti meg a bibét.. A diverzitás szempontjából valóban nem jó, mert az csökken.. Pl a burgonya, a borsó, de még a paradicsom is ilyen önmegtermékenyülő faj..Meg persze még sok más is..Hozzátenném még, hogy azért 1-2% idegenmegtermékenyülés itt is esélyes.. Tulajdonképpen az egyetlen előnye, hogy mind az apai mind az anyai tulajdonságok nyomon követhetőek ezeknél..
2011. febr. 3. 21:05
 3/4 anonim ***** válasza:
Igen, valóban, én itt arra a szélsőséges esetre gondoltam, amikor maguk a virágtakaró levelek akár ki sem nyílnak (pl. nőszőfüvek).
2011. febr. 3. 21:10
 4/4 anonim ***** válasza:
Igen, gondoltam, csak a kérdező kedvéért írtam oda az 1-2%-nyi idegentermékenyülési lehetőseéget.. Gondoltam plusz info..:)
2011. febr. 3. 21:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!