Hogyan vészelték át az iraki múzeumok a háborút?
nagyrészt sehogy! van valami könyv amibe összegyűjtötték az eltűnt és ellopott műkincseket. mindenki vitte aki érte.
de volt amelyik bombát kapott.
Azt gondolom, hogy válaszod nem a valóság ismeretén alapul. Hiszek abban, hogy a nemzetközi közvélemény felemelte volna a hangját ha komoly veszélyben lettek volna. Ilyen felbecsülhetetlen értékű kincseket nem lehet csak úgy elvinni múzeumból vagy lebombázni azt. Arra gondoltam, hogy az irakiak nem biztonságos helyre szállították-e a tárgyakat.
"Könyvben összegyűjtötték" - talán összeírták ?
Nem akarok összeesküvő elméleteket terjeszteni, de mondják, hogy az amerikai múzeumokba is sok kincs lett ideiglenesen -megvédési céllal- elszállítva.
Sehogy. Az iraki nemzeti múzeumot kifosztották, a kiállított tárgyak kb. fele máig nincs meg. Kb. 170 ezer műtárgy tűnt el.
"Hiszek abban, hogy a nemzetközi közvélemény felemelte volna a hangját ha komoly veszélyben lettek volna."
Hát akkor higgyél benne, ha ez megnyugtat.
Nemzetközi közösség, ami felemeli a hangját :)))
bár csak blikkes hír de érdekes:
És a második világháborúban? Múzeumok-könyvek... Láttam olyan képet a Műegyetem könyvtáráról, hogy teljesen szét volt rabolva, és csatatér volt az egész. Nem lepődnék meg, ha a népek akkortájt széthordták volna őket és télen azzal tüzeltek volna. "Szükségidőben" nem foglalkoznak ilyenekkel, hogy műkincs, meg műemlék. Teljes Stuttgartot lebombázták annak idején. Történelmi belváros, meg múzeumok? Kit érdekel háborúban? Meg hogy majd önszántukból éppen az angoloknak átadnak mindent megőrzésre? Az ellenséges Amerika legnagyobb szövetségesének?
Ha eleve pincében van a műkincs páncélteremben, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy épségben átvészel egy ilyen időszakot. De biztos nem a műkincs volt az elsődleges, hanem, hogy legyen kaja, meg víz, meg ne lőjenek le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!