Mi az a biológiai katalizátor?
Jaj!
Biológiai katalizátorból rengeteg lehet. Többnyire enzimek (az enzimek ugye a fehérjék csoportjába tartoznak). Nagyon fontosak, azért mert: a test hőmérsékletét (~36,6 fok) nem lehet következmények nélkül emelni, hiszen a fehérjék nagyon érzékenyek a környezeti, hőmérsékletbeli változásokra és könnyen kicsapódnak, na akkor aztán meghalsz (ezért veszélyes a nagyon magas láz). De a testben lejátszódó energiához hő (energia) kell. Az enzimek a reakciók végbemenéséhez szükséges aktiválási energiát csökkentik le (így a testbeli reakció végbemenéséhez nem kell fokbeli hőmérséklet emelkedés, elég csak pár tized), illetve gyorsítja a reakciót. Gyorsító tulajdonsága a leglényegesebb. Fontos továbbá, hogy az enzim a reakció alatt változatlanul megmarad. Illetve az enzimek reakcióspecifikus fehérjék, ami azt jelenti, hogy egy fajta enzim csak egy adott fajta reakciót katalizálhat. :) Remélem segítettem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!