A technikai áramiránynak mi értelme van?
Nem ront el semmit. Valamikor így állapodtak meg, és most ez van. Ugyanúgy, ahogy nem balkéz, hanem jobbkéz-szabály a megállapodás. Ezek csak -1-es szorzók, és mire eljutunk oda a számolásban, hogy megállapítsuk mi fog történni, addigra kiütik egymást. (Szóval számolhatod a vektori szorzatot balkéz-szabállyal, lényegében ugyanazt a végeredményt fogod kapni, csak arra vigyázz, hogy végig a balkéz-szabállyal számolj, és véletlenül se legyen benne jobbkéz.) Ha a Földre azt mondanánk, hogy lapos, akkor valószínűleg nem mindig közelítőleg kerek árnyékot vetne a Holdra, meg az űrhajósok által készített fotók is máshogy néznének ki, tehát ez az feltevés nem működne. A technikai áramirány meg működik (tényleg kicsit bonyolultabbá teszi).
Tehát technikai áramirány azért kell, mert a megszokás nagy úr, és a mérnökök hülyét kapnának az átállástól, ha megszűnne.
Én a mól mértékegységét sérelmezem, mert mi az, hogy a darabszámnak külön SI mértékegységet adunk. Az egy mól azt jelenti, hogy 6,022... *10^23 darab, tehát szerintem inkább prefixumnak kéne lennie. Bár annak is elég hülyén fest. Vagy miért egy olyan bonyolult nyelv a világnyelv, mint az angol? Sokkal jobb lenne, ha a suliban az anyanyelve mellett mindenki a logikus nyelvet, azaz a lojbant ( [link] ) tanulná. Van benne 1500 alapszó, amit elég lenne megtanulni, és vannak melléjük egyértelmű szabályok, kivételek meg nincsenek. Azért van mól, meg azért kell angolul tanulni, mert nehéz lenne őket kidobni, ugyanis működnek, hasonlóan a technikai áramirányhoz.
Ha leváltjuk az angolt, akkor inkább az eszperantót javasolnám. Az általad linkelt nyelvről még életemben nem hallottam, pedig olvastam már sokat a mesterséges nyelvekről.:D
Értem a lényeget, de továbbra is értelmetlennek tartom. Szerintem már akkor el kellett volna törölni, amikor rájöttek a valódi áramirányra.
a vegyészek számára kicsit több a mól, mint egyszerű darabszám. Én pl akkor kapnék hülyét ha nem lenne.
Egyébként voltak ennél cifrább technikai megfontolások is.
Nem kell fennakadni az ilyeneken, ezek csak megkönyítik az ezzel foglalkozók életét.
Pl aki 1000m3-es tartályt tervez, nagy nyomásra, had ne kelljen már Pa-ban számolnia...
És miért ne használja a túlnyomást, ha ezzel egyszerűsödik a dolga. Ráadásul kézenfoghatóbb is.
Mint ahogyan a cP is az a Pas-al szemben
Mielőtt hallottam volna a lojbanról én is eszperantó hívő voltam, de a lojban sokkal jobb!
Különben sokaknak nem tetszik ez a technikai áramirány cucc: [link]
Vegyészekkel meg nem vitatkozom... Már túlságosan is megszokták a mólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!