"Mire jó" a fehérjeszintézis?
Szóval tudom, hogy hogy zajlik (mármint úgy nagyjából), meg tudom csinálni a hozzátartozó feladatokat kodonszótár segítségvel, csak nem értem, hogy mire jó, miért van fehérjeszintézis.
Bocsi, ha alap kérdést tettem fel, de már 3 napja egyfolytában bioszt tanulok, nem is nagyon fogom már a dolgokat.
Köszönöm a választ!
Minden így lesz előállítva, ami fehérjéből van.
Enzimek, receptorfehérjék, struktúrfehérjék..
Iniciáció, és viszi a megfelelő helyre.
A sejt nagy része fehérjékből áll, fehérjék az enzimek, amik az életfolyamatokat, az anyagacserefolyamatokat hajtják, fehérjék a citoszkeletális elemek, stb. Rengeteg mással nem helyettesíthető funkciójuk van. Ezért rengeteg fehérjére van szükség egy sejtben, amit csak úgy lehet előállítani, ha a sejt megtermeli magának az aminosavakból. A DNS azért kell, mert ugye az kódolja, hogy milyen is legyen a fehérje. A fehérje funkcióját a szerkezete határozza meg. (Gondolom ezeket eddig te is tudod).
A fehérjék nem olyan stabil molekulák, viszonylag rövid a fél életidejük. És mivel folyamatosan bomlanak, folyamatosan újakat kell termelnie a sejtnek a pótlásukra. Ráadásul a szabályozó fehérjéket gyorsan el is kell tudni bontani, ha már nem szükségesek, hogy a sejtet ne tévessze meg a jelenlétük. Viszont ha megint szükség van rájuk, gyorsan újra elő kell állítani őket.
Remélem, erre voltál kíváncsi, remélem tudtam segíteni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!