A szín az elektromágneses hullámok csak egy meghatározott részére van értelmezve illetve definiálva. Ezen részen kívül esnek az említett sugárzások, tehát színről ilyen módon nincs értelme beszélni. Az hogy pl "mesterséges evolúcióval" olyan egyedeket létrehozzunk, melyeknek a szeme képes érzékelni (jelenlegi értelemben vett látható módon) ezeket nem hinném hogy lehetetlen.
2011. jan. 13. 23:06
12/21 anonim válasza:
380 nm és 780 nm hullámhosszúság közötti sugárzást érzékelünk a szemünkkel jelenleg. A 380 nm körüli hullámhosszúságú fény ibolyaszínű, míg a 780 nm körüli vörös színű. Szerintem ha képesek lennénk érzékelni a 780-nál nagyobb hullámhosszú sugárzást, akkor a vörös szín egy árnyalatát látnánk. /Szerintem/
2011. jan. 13. 23:49
13/21 anonim válasza:
Érdekes kérdés, szerintem is vörös / kék lenne, esetleg olyan szín, amit nem is ismerünk ( az ízekre is azt mondták, hogy édes/keserű/savanyú/sósból állnak és mostanság kutatják az ötödik ízt. szval szerintem lehet olyan szín is, amit most még nem tudunk elképzelni,nem ismerjük). Egyébként szerintem annyira nem áll távol a kérdés a valóságtól, egyes állatok szeme érzékeli az uv/infra fényeket ( legalábbis azt tudom, hogy van olyan papagáj fajta, amelyik látja az UV fényt)
2011. jan. 14. 00:42
14/21 anonim válasza:
barna
2011. jan. 14. 01:18
15/21 anonim válasza:
A kérdés értelmetlen, mert nem tudjuk, mire gondolsz mesterséges evolúció alatt. A szemünkben jelenleg háromféle színt érzékelő csapok vannak. Csinálnál még kettőt melléjük vagy hogy gondoltad? De ha muszáj mondani egy tippet, akkor a szivárványos válaszoló valószínűleg a legközelebbi tippet adta. A színérzet amúgy is szubjektív dolog, az agy nyílván valami folytonosságot keres.
2011. jan. 14. 07:50
16/21 anonim válasza:
Ez jó kérdés, nem lehet tudni. Vagy az infravöröset fogjuk vörösnek látni, az ultraibolyát meg kéknek és a többi szín ebben a "nyújtott" skálában lesz elosztva a mostanihoz hasonlóan (abban az esetben, ha receptorok érzékenysége nő az egyes hullámhosszokra), vagy ami szerintem valószínűbb, más színeket fogunk látni (mesterségesen létrehozunk egy új receptort). De akkor minden tárgynak más színe lesz, mint ahogy most látod, mert akkor kevert színeknél azt a fényt is fogod látni, amit most nem látsz. Pl. a virágoknál elég gyakori az ultraibolya mintázat is, a méheknek.
A szemben háromféle színes fényt érzékelő receptor van, de van egy betegség, ahol csak kettő fejlődik ki, ez pedig színvakságot, színtévesztést okoz. Az ilyen emberek sem tudják elképzelni tapasztalat híján a többi színt.
Illetve egy kígyót sem kérdezett még meg senki, hogy hogyan érzékeli a testhőmérsékletet.
2011. jan. 14. 12:28
17/21 anonim válasza:
Nem lesznek új színek, hanem a régi színek egyikeként kategorizálná a látórendszer. A fénynek nem lehet más a színe, mint amit jelenleg a szem látni képes.
2011. jan. 14. 20:42
18/21 anonim válasza:
Léteznek emberek, akik látják a közeli infravörös sugárzást, ugyanis az átlag ember 750 nm-nél hosszabb hullámhosszú fényt már nem lát, de néhány ember látja a 900 nm-es hullámhosszú fényt is. Érdekes volna meginterjúvolni őket, hogy mit látnak, éreznek.
Ezenkívül számomra az sem biztos, hogy két "átlagember" egyáltalán ugyanazt a színélményt látja. Lehet, hogy a színélmény, amit én sárgának érzek, más számára esetleg a zöldet jelenti. Miért van az például, hogy emberek különböző színeket éreznek kedvencnek?
2011. jan. 14. 20:49
19/21 anonim válasza:
Azok közül, akik színeket hallanak, egyesek furcsa színekről számolnak be. Kékessárga, zöldespiros, sárgáskék, pirosaszöld. A látórendszerben van egy olyan alrendszer, ami nem engedi, hogy a szem lássa ezeket a színeket. Ezt a rendszert megkerülve ezek a színek is láthatóvá válhatnak.
2011. jan. 14. 21:00
20/21 anonim válasza:
Én látom a közeli uv-t (365-400 nanométer) ezért elmondom neked hogy fehéres-kék/sötét lila.... az egyik "alapszín" amit látok uv tartományban van, és az egy jádés-kékes szín vörös árnyalattal. Nem könnyű elképzelni, de ilyen az uv... Egyszóval, hasonlít a lilára.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!