Kémiából a galvánelemeket tanultuk és van hozzá táblázat és azt nem tudom, hogyan kell felírni helyesen, hogy utána tudjak vele helyesen számolni, Hogyan kell sorrendeben leírni a kémiai izéket?
A feladat az ezüst- arany volt.Én így oldottam meg:
-Ag I Ag+ I An I An+ ( azok a nagy i betűk függőleges vonalak akarnak lenni)
(+0,80) - (+1,50)= 0,7
És először azt mondta tanárom, h jó utána meg, hogy mégse, csak kicsöngettek és nem tudta elmagyarázni, de következő órán írunk belőle. És valami olyasmit is mondott, h mindig a mínuszosabban kell előre írni.( na ezt nem értettem) szóval akkor hogy is van ez
Az elektromotoros erőt minden esetben úgy számítjuk, hogy a KATÓD (standard) potenciáljából KIVONJUK az ANÓD (standard) potenciálját.
Első körben tehát meg kell állapítani a táblázatban lévő potenciáladatok alapján, hogy melyik fém melyik szerepet fogja betölteni a galvánelemben. És akkor már kész is.
Az arany vegyjele: Au és NEM An!!!
etha°(Ag/Ag+)= 0,8V
etha°(Au/Au3+)= 1,4V
Látható, hogy az ezüst fog oxidálódni, tehát ő az ANÓD. (Arany szabály, mindíg a kisebb standard potenciáljú az anód). Tehát az arany a KATÓD.
Az egyszerüsített jelölést mindíg anód-katód sorrendben kell felírni a következő módon:
- Ag|Ag+ || Au3+|Au +
E(ME)= etha°(katód)-etha°(anód)= 1,4-0,8= 0,6V
bocsi az An miatt, köszönöm a segítséget, igaz többször el kellett olvasnom, meg próbálkoznom, de most már sikerült
KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
amúgy fiú vagy? mert frankón levezetted! király vagy köszönöm még 100x
Nos épp fiú volnék, bár azt hiszem ez a levezetésnél nem sokat segített. :):)
Örülök, hogy segíthettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!