Miért fázom jobban a városi 0°-ban, mint síelésnél a nulla fokban?
Ezt úgy értem, hogy bent vagyok a városban, felöltözve jó melegen, és mégis lefagyok. Míg amikor 1200 méter magasan vagyok (és nem éppen síelek, mert akkor ugye kimelegszem), akkor kevésbé érzem a hideget a vékony sínadrágomban és a sima szintén vékony kabátomban, ami alá egy pólót veszek.
Van erre magyarázat?
Köszönöm:)
Ezt a megfigyelést a következő hatásokra kell normálni:
a) ugyanolyan ruhát kell viselni
b) ugyanolyan aktív testmozgást kell végezni (mérhető pulzusszám alapján)
c) a hegyi napsütés a tiszta levegő miatt nagyon jól tudja melegíteni a testet.
Ha a hőérzet közti különbség továbbra is fennáll, akkor arra tippelnék, hogy a városban nagyobb a páratartalom, ami jóval hatékonyabban vonja el a hőt az ember testétől.
mondom, arra értetem, amikor épp nem síelek:D
csak ezen mindig is csodálkoztam... nem egyszer volt, hogy egy szép napos délutánon kiültünk egy kis hegyi kocsmában a teraszra kabát nélkül, pólóban, és nem fáztunk.
szerintem meg is válaszoltad...."szép napos délutánon" :)
Ha gyenge is a nap, akkor is azért melegít egy kicsit mindent. Ha a városban vagy, akkor pedig az épületek elég sok területet leárnyékolnak, és így ott a talaj is hidegebb meg a levegő is. Nálunk az utcában egymás mellett vannak a 3emeletes házak, és az úton "közöttük" már rég nincs se hó, se víz, amikor előttük még 2-3 centi vastag hókupacok is még vannak. Azért, mert ott árnyékban van a hó a háztól szinte egész nap.
Lehet hogy nem ez a legnagyobb oka, de ez is közbejátszhat szerintem. :)
Meg persze az alkohol is fel tud melegíteni... :P:)
-alacsonyabb a légnyomás a hegyen
-kisebb a páratartalom a hegyen
-erősebb a nap sugárzása hegyen ,a hó visszaveri és így a ruházat többet nyel el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!