Hogyan is megy a trafó?
azt értem hogy a menetszámmal és a feszültséggel varázsol
van egy olyan hogy az indukált áramerősség függ :a mágneses mező nagyságától,annak változásának sebességétől és a tekercsszámtól
na a trafónál van a primer ott van egy x áramerőség és y feszültség
és az Uprime*Iprimer=Usze*Isze
na ha primertekercs nagyobb mint a szekunder akkor a szekunderen nem a feszültségnek kéne nőnie mert:
a szekunder tekercs kisebb így a menetszám kisebblesz az indukált áram is kisebb lesz de hogy az az egyenlőség igazlegyen amit írtam akkor a feszültségnek is nőnie kell
nos ez egy izé az én gondolatom de ez nemjó mert van az hogy Nsz/Nprim=Usz/Uprim
és ez azt mondja hogy ott a több a feszultség ahol nagyobb a menetszám de az én menetem miért nem jó?
A két oldalon a teljesítmények gyakorlatilag megegyeznek. A trafó az egyik legjobb hatásfokkal működő gép (98%körüli általában). Ebből adódik az, hogy:
Upr*Ipr=Usz*Isz.
Ebből látszik, hogy azonos oldalon a feszültség és a hatására kialakuló áram fordítva arányos.
Tehát pl. ha a feszültség 10-szeresére nővekszik, akkor az áram pedig tizedrészre csökken, így marad a teljesítmény állandó.
Gondolj a Faraday-féle indukciótörvényre:
U=-N*(delta Fi/delta t)
N: menetszámot jelenti, szorzótényezőként szerepel.
Az elektromos áram a keresztmetszeten áthaladó töltésmennyiség és a közben eltelt idő hányadosa.
I=delta Q/delta t
Vagyis a trafóból kijövő áram erőssége a szek.drót vastagságától és minőségétől függ.
Léteznek árramerősség átalakító trafók, de itt is a feltranszformálás során jutunk kisebb áramerősséghez
A trafóból kijővő drót áramerőssége szerintem a feszültségtől és a kör ohmos ellenállásától függ....
A Faraday-es válasz korrekt. A transzformátor a kölcsönös indukció elvén működik. A működés feltétele a fluxus (mágneses tér) nagyságának/irányának VÁLTOZÁSA. A ha egy zárt menet felületén a fluxus változik, akkor abban a menetben feszültség indukálódik, ha a menet zárt, akkor áram folyik. A transzformátorban ideális esetben csak a vasmagban van mágnese tér, a fluxusok itt haladnak. Ezt a vasmagot fogja közre egy vagy több tekercs. Ha a primer 230 menetes tekercsre 230V-os váltakozó feszültséget kapcsolunk, akkor ideális esetben a tekercs menetfeszültsége = 230V/230menet = 1V/menet. Ideális, veszteségmentes esetben ugyanekkora a többi szekunder tekercs menetfeszültsége is. Azaz, ha a szekunder menet pl 200 menetből áll, akkor a szekunder kapcsokon 1V/menet * 200 menet = 200V lesz mérhető.
DE ez csak ideális esetre igaz. Valóságos transzformátoroknál a menetszám és a (kapocs)feszültség áttétel nem egyezik, ekkor a menetszám áttétel az indukált feszültségek arányát adja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!