Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A dió és a mogyoró gyümölcs?...

A dió és a mogyoró gyümölcs? Ha nem, akkor mi?

Figyelt kérdés
2010. dec. 17. 15:46
1 2
 1/12 anonim válasza:
Termés
2010. dec. 17. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
Mag? :)
2010. dec. 17. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
Inkább gyümölcs,mint zöldség!(csonthéjas "gyümölcs")
2010. dec. 17. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
csonthélyas
2010. dec. 17. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
csonthéjas termés
2010. dec. 17. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 tetris ***** válasza:
Csonthéjas gyümölcs.
2010. dec. 17. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Csonthéjas gyümölcs. Tudod ennek is van "húsa", csak mi nem azt esszük (tudod az a kis zöld ízé a külsején :D). A barack is ugyan ilyen típusú gyümölcs, csak annak nem a magját esszük.
2010. dec. 17. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

1. Barackmag baaaromi finom :)

2. A mogyorónak nincs húsa :)

2010. dec. 17. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését, mint a szilva, alma, dió vagy narancs.


...


A gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Tudományos igénnyel az ökonómbotanikusok törekszenek a növényvilág hasznosságelvek szerinti csoportosítására. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen, vagy főzve-sütve fogyasztják-e.) A "legközepebb" határeset a szamóca (földieper), amelynek az áltermését esszük, lágyszárú, de többéves növényről.


Forrás: wikipédia.


Tehát nincs egyértelműen meghatározva, a gyümölcs nem egy egzakt fogalom.

2010. dec. 17. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez szomorú! Annyi ismerete nincs soknak hogy amiből a növény kikel az mag? A mag a termésben van.És vannak gyümölcstermésűek meg nem.A szilva gyümölcstermésű a dió meg nem.
2010. dec. 19. 00:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!