Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet-e random módon x feszült...

Lehet-e random módon x feszültséget feltranszformálni 220v-ra?

Figyelt kérdés

Mondjuk van egy pulzáló áramköröm. Ezt pufferelem egy kondenzátorral. Ekkor a kondenzátorban egyenfeszültség van. Ezt lehet-e pontosan 220v-ra transzformálni?

Nem vagyok zseni elektrobol, csak olvasgattam neten... És az láttam, hogy vannak olyan transzformátorok, amik a hálózati feszültséget(220v) transzformálták 45v-ra pl(csak írtam egy számot.). Meg olvastam, hogy az erőművek azért transzformálják fel az áramot ilyen nagy feszültségre, hogy kicsi legyen a veszteség... És gondolom, akkor nem csak az erőműnél lehet feltranszformálni...

Mondjuk akkor van egy kis teljesítményű aksim, akkor azt lehet-e 220v-ra transzformálni?

2010. dec. 14. 19:14
 1/5 Silber ***** válasza:
Egyenáramot nem lehet transzformálni, csak váltót.
2010. dec. 14. 19:18
 2/5 anonim ***** válasza:

Ne keverd az egyenfeszültséget a váltófeszültséggel.

Azt lehet a klasszikus értelemben passzív eszközökkel kisebb vagy nagyobb feszültségre átalakítani (transzformálni).

Aktív alkatrészekkel ma már bármilyen feszültségből szinte bármilyet elő lehet állítani.

Egyenből váltót, váltóból egyent, kisebből nagyobbat, nagyobból kisebbet.

2010. dec. 14. 19:20
 3/5 anonim ***** válasza:

A szándékolt 220V egyen vagy váltó?

Bemégy a boltba, ca. 10000Ft.ért veszel 12V egyenből, az akkuból, 230V váltót csináló szerkezetet, 300W-ot..

2010. dec. 14. 19:22
 4/5 anonim ***** válasza:

1. Az erőművek azért transzformálnak fel, hogy a szállítás során kicsi legyen a veszteség. Lakossági felhaszálásnál már nem előnyös a nagyfeszültség.

2. A transzformátorok úgy transzformálnak, hogy az általuk egyik oldalon felvett és másik oldalon leadott teljesítmény azonos.

3. Egyenáramot nem tudsz transzformálni. Vagy erősítő kell hozzá, vagy szaggató, és az így váltakozóvá alakított feszültséget transzformálhatod. Ezt viszont a gyakorlatban is használják, például szünetmentes tápegységekben.

2010. dec. 14. 19:31
 5/5 anonim ***** válasza:

"Mondjuk akkor van egy kis teljesítményű aksim, akkor azt lehet-e 220v-ra transzformálni?"

Megoldható. Az egyenáramot szaggatni kell, és feszültségsokszorozókkal és/vagy transzformátorral átalakítani 220 V-ra. Ha saját kezűleg barkácsolsz ilyen áramkört, akkor számíts rá, hogy nem lesz túl hatékony. Inkább boltban vegyél megfelelő készüléket.

2010. dec. 15. 07:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!