Egy replikacion atesett sejt (azaz dupla DNS-mennyiseget tartalmazo sejt) Dms-szaljai mikor szetesnek osztodas elott kromoszomakra, akkor kulon kulon 46 kromoszomara esnek? Tehat egy ilyen sejtben 92 lesz? Termeszetesen emberi sejtrol beszelek.
23 pár, az 46 kromoszóma alapesetben. 23 db anyai és 23 db apai ágon örökölt. Mikor a sejt osztódik, minden kromoszóma megkettőződik, így 2*46 kromoszóma lesz a sejtben, igen.
Viszont nem a DNS esik szét kromoszómákra. A DNS nem csak egy nagyon hosszú szál. Minden kromoszóma egy DNS szál, így tkp nem a megkettőződött DNS esik 46 kromoszómára, hanem 1 kromoszóma DNS-e kettőződik meg és lesz belőle 2 kromoszóma, és így 46 koromozómából lesz 92.
Soha a büdös életben nem lesz 92 kromoszóma, még osztódáskor sem!
Iszonyat primitíven megfogalmazva: A DNS úgy duplázódik, hogy a kromoszómák egy kromatidásból két kromatidások lesznek, de ettől még 46 darab marad belőlük (csak "dupla akkorák")!
Mitóziskor ezek a kétkromatidás kromoszómák "szakadnak ketté". Vagyis 2db 46 kromoszómás (de ezek egy kromatidásak) sejt keletkezik.
Meióziskor pedig a kromoszómák először megoszlanak a 2 utódsejt között (azaz 23db 2kromatidás lesz), majd azután "szakadnak ketté" további két utódsejtben. Vagyis, itt összesen 4db 23 kromoszómás sejt keletkezik.
Jól van, te nyertél. XD
Ilyen marhaságot is régen írtam már...
Az zavart meg, hogy ugye anyai-apai párokról beszélünk. 23 pár, azaz 46 db, és ennek muszáj két kópiában meglennie, hiszen 22 pár + XY-ról beszélünk, ez a diploid alaphelyzet.
Csak azt hagytam figyelmen kívül, hogy egy kromoszóma két kromatídából áll, ami maga a két másolat... :D
Szóval a második válaszoló mondott igazat, bocsánat a hülyeségért, amit írtam először.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!