Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a véleményetek erről a...

Schumacher77 kérdése:

Mi a véleményetek erről a távcsőről?

Figyelt kérdés

[link]

Egy SkyWatcher 150/750 BD-ben gondolkodom, de nem tudom a belinkelt milyen lehet, miben külömbözik,mert hát ugye olcsóbb lenne cseppet...

2010. dec. 2. 06:45
 1/4 anonim ***** válasza:

Az a baj hogy hiába jól néz ki egy távcső, attól még lehet rossz a képe. Igazából manapság nem nehéz jó optikát előállítani, viszont például egy rossz összeszereléssel iszonyatosan el lehet rontani! Sajnos igaz az amatőr körökben elterjedt mondás, miszerint a távcső igazán akkor mutatja meg mit tud, ha belenézel.

Három dolog van, ami egy távcsövet "jóvá" minősít.

1. az optika minősége.

Valószínűleg ezzel lesz legkisebb gond, mert ugyan léteznek rossz optikák is, de nem ez a jellemző. Viszont igaz, hogy ezeket a hibákat a legproblémásabb korrigálni.

2. a mechanika minősége

Ez jobbára "látszik", hiszen közelebbről megnézve látszódik az anyag minősége megmunkálása. Aki látott komoly jó műszert, valószínűleg meg fogja tudni mondani egy mechanikáról, ha gagyi volna.

3. összeszerelés, beállítás

Ez az a paraméter, amin viszont könnyen tudunk javítani annak esetleges hibája esetén. És ez a leggyakoribb gond is. Egy összeszerelt gyárilag beállított távcső alkatrészei a dobozoláskor szállításkor raktározáskor, meg úgy egyáltalán könnyen elállítódhatnak, elmászhatnak.

konkrétan ezt a műszert nem ismerem, de a paraméterei jók! A tartozékok, amiket kapnál hozzá már használhatóvá teszik a műszert. Optikailag csak akkor fog kiderülni, hogy milyen, ha nálad van és kiviszed az ég alá.

Én azt hiszem, ha a műszer tényleg új, és használatlan, valamint nem sérült, ennyit megér, hiszen kipróbálási lehetőséget biztosít az eladó.

maci

2010. dec. 2. 11:07
 2/4 A kérdező kommentje:

Igen jó árban van, ami nem lényegtelen.

De én egy SkyWatcher BD 150/750-est néztem ki magamnak, abban úgy gondolom nem csalódnék, csak hát kb 100ezer Ft...

Nem tudom mi tévő legyek...

2010. dec. 2. 14:58
 3/4 anonim ***** válasza:

Üsd le, majd szépen egy csillagos estén menj el érte, próbáld ki.

Megnézed vele mondjuk a Vegát, a Jupitert, a Holdat, az Epszilon Lyrae-t. Ha tetszik amit látsz elhozod, ha nem... Semleges értékelés és akkor ráérsz gondolkozni mit is vegyél....

maci

2010. dec. 2. 17:19
 4/4 A kérdező kommentje:
Ez rendben is lenne amit írsz,de 280 km-re lakom Budapesttől...
2010. dec. 2. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!