Hogy tudom megállíptani, hogy egy molekulának mennyi a vegyértéke? Pl. Víz, szén-dioxid
víz: tehát 3 karakterből áll (H2O) ezt elosztod 8-al, emi kijön az a hatodikon, abból gyököt vonsz, elveszel belőle 4-et az a négyzetre emeled és elosztod 38-al.
szerintem így a legkönnyebb de vannak bonyolultabb módszerek is.
Az atomoké, amik felépítik, nem a molekuláé. Az úgy egész más. Azt a periódusos rendszerből ki lehet olvasni. Gondolom még csak főcsoportokról van szó, azoknál elég egyszerű a helyzet. Alapesetben
1A csoportban 1
2A:2
3A:3
4A:4
5A:3
6A:2
7A:1
Az "A" a főcsoportot jelenti. Ezek az alapesetek. Azért így vannak, mert a molekulák akkor stabilak, ha nemesgáz szerkezetet érnek el. Ehhez az szükséges, hogy 8 elektron legyen a legkülső héjukon. Minden atomnak annyi elektron van a legkülső héján, ahányadik főcsoportban van. Ez később még kicsit bonyolódik például a hibrid állapottal, de kezdetben ennyi elég.
A te példád már érdekesebb, a kénnek többféle vegyértéke is lehet(2,4,6). Ilyen esetben meg kell nézni a másik atomot, az Oxigénnek biztosan kettő a vegyértéke. Mivel a molekulában három Oxigén van, az 3*2=6 vegyérték. Ebben a molekulában a kén 6 vegyértékű.
szóval neked is mozaikos 9. osztályos munkafüzeted van...
Pl: szén-dioxid : molekulaképlet: CO2, kötő elektronpár:4 , nem kötő elektronpár:4, egyes atomok vegyjele: C , O2 , vegyértéke: C ----> 4
az O-nek pedig 2
remélem jót írtam és hogy vmit segítettem (ha későn is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!