Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 20 évvel ezelőtt valóban...

20 évvel ezelőtt valóban nagyon ritka volt a 30 fok nyaranta, vagy csak én emlékszem rosszul?

Figyelt kérdés
Ma jöttem haza, látom 25 fok van, nyári meleg. Meg is jegyeztem apámnak, hogy régen nyáron volt ennyi, ő is egyetértett. Emlékszem májusban mindig akartam volna strandra menni, de anyám mondta, hogy 20 fok alatt ne menjünk, mert megfázunk, és elég gyakran ennyi alatt van a hőmérséklet. Mamámnál mindig nézegettem gyerekkoromban a hőmérsékletet, és legtöbbször 25 fok volt, vagy még annyi sem. Ha 28 fok volt, az már nagyon ritka és nagyon meleg volt. Most pedig 30 fok alá szinte alig megy a hőmérséklet, 35 fokok gyakoriak. Akkor itt nem 1-2 fokos emelkedés volt, hanem 5-10.
tegnapelőtt 21:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%
Rosszul emlékszel, mindig is 30 fok volt nyáron. De nem 35-36.
tegnapelőtt 21:15
 2/13 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

[link]

Azért ha megnézed a június-július-augusztusi maximumokat, akkor látod, hogy sok 20-30, de akár 100+ évvel ezelőtti napi rekordok is állnak még. Az persze szintén látszik, hogy feltűnően sok napi maximum van pl 2024-ből.

tegnapelőtt 21:45
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

36-38 fokot neveztük kánikulának, ma ez megszokott, hogy ja nyár van, ennyi fok van.

Emlékszem, amikor először mértek 39-40 fokot, rádióban is hír volt. Most pedig "csak a szokásos hőhullám egyike júliusban".

tegnapelőtt 22:17
 4/13 anonim ***** válasza:
68%
Nem volt ritka. Csak más volt az eloszlása
tegnapelőtt 22:26
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

"20 évvel ezelőtt valóban nagyon ritka volt a 30 fok nyaranta, vagy csak én emlékszem rosszul?"

Akkoriban tényleg volt elég hűvös nyár, amikor pl. felénk is az északi országrészben, csak néhány nap alakult 30 fok felett és a nyár nagy része valóban 25 fok körül vagy az alatt volt, de azért sosem számított ritkaságnak, inkább csak így jött ki.

tegnap 00:00
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
A 30+ fok egyáltalán nem volt ritka. Persze attól függ az ország melyik részén. Manapság meg ha Szeged környékén 40+ van, akkor a legeldugottabb "hűvös" északi völgyekben is 32. Valamint tartja magát a kánikula 2-3 hétig, akár szinte csapadék nélkül.
tegnap 00:06
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nyári, 30 °C feletti napok Budapesten, 2006-ban:

[link]

37 darab, ami 40.66%-a a nyári napoknak.

Adatok forrása:

[link]

tegnap 00:45
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Nalunk mar viragzik a repce. Ez kb 2-3 hettel van korabban mint 25 30 eve.
tegnap 02:54
 9/13 anonim ***** válasza:
#7 Tudsz egy ilyen szűrést 2004-re, 2005-re? Azok viszonylag hűvösebb nyarak voltak.
tegnap 11:33
 10/13 anonim ***** válasza:

#9: 1901 és 2023 között:

[link]

a statisztikát generáló szkript:

[link]

tegnap 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!