Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Amikor az RNS polimeráz enzim...

Amikor az RNS polimeráz enzim szétcsavarja a DNS-t, véthet-e hibákat annak ellenére, hogy ellenőriz?

Figyelt kérdés
És ha hibázik, mik lehetnek a következmények?
tegnap 20:35
 1/7 anonim ***** válasza:
Igen, ezek a mutációk. Általában nincs komolyabb következménye, de elméletileg bármi lehet.
tegnap 23:33
 2/7 A kérdező kommentje:
Vagyis így keletkeznek azok a mutációk, amik a faj számára előnyösek vagy hátrányosak, amik aztán vagy elterjednek a populációban, vagy pedig kihalnak az egyeddel együtt?
ma 00:03
 3/7 anonim ***** válasza:
Nagyjából igen.
ma 00:07
 4/7 sadam87 ***** válasza:

"Amikor az RNS polimeráz enzim szétcsavarja a DNS-t, véthet-e hibákat annak ellenére, hogy ellenőriz?"

Miben véthet hibát? Az RNS szintézisében igen, sőt, sokkal gyakoribb a hiba a transzkripció során, mint a DNS másolás során, merthogy tudtommal az RNS polimeráz nem végez hiba ellenőrzést, hibajavítást (mint sok DNS polimeráz).

[link]

(Bár most olyasmit olvastam, hogy a DNS hibajavításban - a hibák felismerésében - szerepet játszhat, de nem néztem bővebben utána.)

A DNS-ben, amit leolvas, tudtommal nem nagyon tud hibát okozni. A DNS-el annyit csinál, hogy szétválasztja egy szakaszon a két szálat, és bepárosítja az egyikhez az RNS nukleotidokat. Mivel magát a DNS szálat (vagy annak nukleotidjait) nem szedi szét, nehezen tudom elképzelni, hogy tudná károstani. (Ami persze nem jelenti, hogy nem fordulhat elő ilyen - mindenesetre én nem tudok róla. Egy gyors kereséssel sem sikerült ilyesmiről információt találnom.)

A mutációkat jellemzően nem ez okozza (szemben azzal, amit az 1./3. válaszoló állít), hanem egyrészt a DNS másolás során bekövetkező hibák, másrészt a sejtet érő DNS károsító hatások (UV, ionizáló sugárzás, egyes kémiai anyagok, stb.), illetve az ezek által okozott DNS károsodásokat helyre rakni igyekvő DNS hibajavító enzimek hibái okozzák.

[link]

[link]

ma 00:25
 5/7 A kérdező kommentje:

sadam87, egy kicsit zavaros nekem ez a téma. A transzkripció során ugye DNS-ből lesz RNS (pl. mRNS).

De maga a DNS molekula hogyan duplázódik meg?

Van még egy olyan folyamat is, hogy transzláció, ami az RNS és a fehérjék között megy végbe. Ennek van köze a DNS megduplázódásához?

ma 01:06
 6/7 sadam87 ***** válasza:

"A transzkripció során ugye DNS-ből lesz RNS (pl. mRNS)."

DNS alapján készül RNS.

"De maga a DNS molekula hogyan duplázódik meg?"

Leegyszerűsítve az a replikáció lényege, hogy a DNS két szála szétválik, és a DNS másoló enzimek (DNS polimerázok) mindkét szálat kiegészítik egy-egy új szállal a bázispárosodás szabályai alapján. Ez egy nagyon leegyszerűsített összefoglaló, valójában ennél bonyolultabb a folyamat, nem tudom, milyen mélységben érdekel.

"Van még egy olyan folyamat is, hogy transzláció, ami az RNS és a fehérjék között megy végbe. Ennek van köze a DNS megduplázódásához?"

Közvetlenül nincs. Közvetve annyiban van, hogy minden sejtnek szüksége van DNS-re, hogy fehérjéket tudjon szintetizálni (amik elengedhetetlenek a sejt működéséhez). Ezért az osztódások előtt le kell másolni a DNS-t.

ma 10:57
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a leírást. Ez nekem emelt szintű tananyag, így annyira nem fontos, csak belenézek ebbe is. Ha fontosabb lesz, majd jobban elmerülök benne.
ma 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!