Mit jelent az, hogy a miozin endoplazmazikus hatású, ATP-t bont?
Éppen az izom felépítését gyakorlom, már lementem sejtszintre, ahol az aktionkat és a miozinokat elemzem. Azonban szembetalálkoztam azzal, hogy a miozin endoplazmatikus hatású, ami ATP-t bont.
Csak dióhéjban: ez pontosan mit jelent és mi az az ATP?
Csak a lényeg érdekel, majd részletesen máskor átveszem a témát.
Első körben azt, hogy sikerült félreolvasnod / félreértened a mondatot. Helyesen:
A miozin enzimatikus hatású, ATP-t bont.
Az, hogy egy fehérje enzimként viselkedik azt jelenti, hogy képes egy reakciót katalizálni. A miozin (sok más fehérjéhez hasonlóan) képes az ATP hidrolízisét katalizálni ADP-vé és inorganikus foszfáttá.
Az ATP (adenozin-trifoszfát) a sejtben történő legtöbb energiaigényes folyamat közvetlen energiaforrása ("energiavaluta"). Képzése az ADP és inorganikus foszfát (Pi) kondenzációjával történik, ami energia igényes. Ép ezért energiafelszabadulással jár folyamatok során tudja a szervezet képezni, például biológiai oxidáció során. Ha pedig elbontja (hidrolizálja) a sejt, azzal energiához jut, így a sejt tudja használni az energiaigényes folyamatai végbemeneteléhez (mozgás, aktív transzport, felépítő folyamatok, stb.)
Wow, köszönöm a választ! Bár talán ezt a részt nem kérik majd számon tőlem, az én szintemen. De azért jó, hogy leírtad.
Az enzimről már többször olvastam, bár addig még nem jutottam el, hogy részletesen tanulmányozzam őket. Most azonban ismét szembejött, mivel a gyomor egyik enzimjéről a pepszinről olvastam:
Egyelőre az enzimhez ezt a definíciót használom:
Majd amikor odaérek a biokémia, sejtbiológia részhez, részletesebben is foglalkozni fogok velük
Ugyanez igaz az ATP-re is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!