Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Természettudomány tanulásánál...

Természettudomány tanulásánál érdemes teljesen kerülni azokat, akik belekevernek vallási elemeket is a tudományba, vagy mondhatnak jókat is, így szűrve használható az általuk mondott is?

Figyelt kérdés

Az imént a termékenységről kezdtem el nézni egy videót egy dietetikustól. Gondoltam, jó lesz a tanulmányaimhoz. A YouTube csatornáján az van, hogy tudományosan megalapozott dolgokról beszél. Bár itt a GYIK-en is írták, hogy kontár...

Szóval elkezdtem nézni a videót, ahol elkezdte sorolni, hogy a termékenységhez mi az, ami kell. Mondott jókat is (pl. egy egészséges petesejt) stb. aztán az 5. pont után leállítottam a video-t, mert arról kezdett el beszélni, hogy szerinte termékenységhez az is fontos, hogy Isten is úgy akarja, mert szerinte ez egy természetfeletti dolog.

Ez már a második eset rövid időn belül, hogy kiegészítő anyagot keresek a hivatalos tananyaghoz, erre csalódok, mert kiderül, hogy az illető ilyen.

A rend kedvéért azért feltenném a kérdést, mi ilyenkor a szokás:

Aki belekever a természettudományba vallási (esetleg ezoterikus) elemeket, azt lehet használni szűrővel, vagy érdemes az egész anyagot kukázni?

Korábban még "szűrve" néztem az ilyeneket, de most a vizsga miatt ezt nem merem bevállalni.

tegnap 17:14
A kérdező szavazást indított:
Ahol a vallásos/ezós és tudományos dolgok keverve vannak, ott az egész anyag használhatatlan.
Szűrővel lehet használni.
18 szavazat
 1/7 T. Feri ***** válasza:
81%
Sok vallásos tudós van, de a legtöbbjük pontosan tudja, mi tartozik a tudományos kutatások körébe, és mi nem. De ilyen próbálkozásaik vannak, lehetnek. Lásd Pascal, vagy Newton. De ezen tárgyú munkáikat elfeledte az utókor. Tudományos munkáik viszont a tudomány élvonalában vannak. A nagyszerű, és világrengető gondolatokat nem a kitaláló személye tesz naggyá, hanem a gondolat önmaga.
tegnap 17:33
 2/7 UlfOrmson ***** válasza:
92%
Én kerülném az ilyeneket. Általában az ilyen tartalmak a legveszélyesebbek/legkárosabbak, ahol az alkotó az áltudományos/vallásos dolgok előtt, közben megemlít néhány valid adatot is. Pl. a videó elején mond jó dolgokat, amiket a néző/hallgató elkezd fact check-elni, de néhány után abbahagyja, hogy "eddig okés dolgokat mondott, felesleges tovább ellenőrizni". És ilyenkor jön a baj, mert automatikusan elhiheti a gyanútlan érdeklődő a dezinformációt is. Egészségügyi kérdésekben ez akár életveszélyes is lehet (de mondjuk egy történelmi konteó esetében ez a veszély nem áll fent)
tegnap 18:14
 3/7 anonim ***** válasza:
72%

Természettudományban nem létezik és nem is létezhet teológia semmilyen formában. A teológia puszta létezése ellentmond a természettudományoknak.

Ha valaki keveri a kettőt, az max filozófiában állja meg a helyét, na de hát a filozófia is egy jó nagy kupac szar. Mókásnak mókás nézni a vergődést, de érdemi funkciója kvázi nincs.

tegnap 19:02
 4/7 Mojjo ***** válasza:
74%
Lehetetlen megmondani. Lehetséges, és alighanem lesz is, akinél a mondandó ezón/valláson kívüli része természettudományos szempontból is helyes, lesz, akinél nem, lesz olyan, ahol ennek valamilyen keveréke. Azaz vagy lehet szűrővel használni, vagy nem, a konkrét anyag ismerete nélkül nem megállapítható.
tegnap 20:21
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem érdemes.

Ilyenkor minden pontot külön ellenőrizni kéne, ahhoz meg független forrás kell, de akkor meg elég csak azt megnézni.

ma 13:27
 6/7 anonim ***** válasza:
Isten nem létezik.
ma 13:42
 7/7 anonim ***** válasza:
Tudományos ismeretterjesztő szinten elég széles a kínálat ahhoz, hogy normális előadót keressen az ember. A szűkebb választékú specializált témákba, hogy X sejtvonal Y receptora Z stimulusra mit csinál, pedig nehezebb belekeverni a jóistent, és nem is nagyon szokás, még ha vallásos is az illető. Számomra érthetetlen módon ezekből elég sok van, de általában tudnak viselkedni.
ma 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!