A hormonokat hogyan képzeljem el, milyen alakjuk van?
Ez eddig is tudtam, de ez nem válasz a kérdésemre. Ez csak a tesztoszteron egy modellje.
Arra gondolok, hogy a hormonnak van-e olyan alakja, mint a vírusoknak: gömb, pálcika, amit lehet látni mikroszkóp alatt.
A hormonok nekem olyan megfoghatatlannak tűnnek.
Vegyületek, sokkal kisebbek, mint egy vírus. Az etilén pl, ami egy növényi hormon és az érésben (meg a virágzás regulációjában) van szerepe pl. épp csak 2 szénatom a hozzá kapcsolódó 4 db hidrogénnel. A másik végletet a fehérjealapú hormonok jelentik, amik hosszú, akár 100-nál is több tagú polipeptid-láncok alkotnak, amiken még mindenféle egyebek (pl. cukormolekulák) lógnak.
De még ezek is bőven a fénymikroszkóp felbontása alatt vannak. Elektronmikroszkóppal, röntgendiffrakcióval vizsgálható a szerkezetük.
Ahogy #1 és #3 már jól megválaszolta, csak kiegészíteni tudom.
A hormon szó egy gyűjtő fogalom.
Egyetlen közös tulajdonsággal rendelkeznek az ie sorolt kémiai molekulák, valamilyen biológiai élőlény valamilyen életfunkcióját befolyásolják.
Sem az alakjuk, sem a színük vagy formájuk nem mondja meg egy egy kémiai anyagról hogy valamelyik élőlényben tölt -e be hormon funkciót vagy sem.
Van mindenféle: néhány atomostól a több ezer atomosig, hosszikás, gömbszerű, szerteágazó...
Magyarán fizikai kinézeti tulajdonságokból nem tudsz meg semmit, sőt azt sem hogy hormon -e vagy csak egy bonyolult szénhidrát molekula van a képen vagy fehérjét látsz stb...
És ahogy már leírták, nagyságrendekkel kisebbek is mint akár egy vírus, így a vizsgálati módszerek is jelentősen különböznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!