Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Villanyszerelés. Földelés...

Villanyszerelés. Földelés típusok. Megáll az eszem, hogy ez hogyan lehet nem életveszélyes. Miért ez a legelterjedtebb földeléstípus? Részletek lent.

Figyelt kérdés
A TN-C-S rendszerre gondolok, ami manapság a leggyakoribb. Ha jól tudom régen a TT rendszer volt az elterjedt, és nekem az sokkal szimpatikusabb is: ott a földelés teljesen külön megy, és semmi köze a nullavezetékhez. Csakhogy mivel sok helyen nem tartották karban, és elrozsdásodtak a földelő szondák és/vagy a talaj vezetőképessége ahhoz túl kicsi volt, hogy a Fi relék korszaka előtt a sima biztosítékokat leoldja, (de az életveszélyes áramütéshez azért eléggé vezető volt) ezért összekötötték a földelést a nullavezetékkel, hogy ha már a föld felé nem tud kialakulni akkora áramerősség, ami lecsapja a biztosítékot, akkor a PEN vezeték felé már kialakulhasson. De akkor, ha a sok fogyasztó nagy árama miatt veszélyes feszültségesés "halmozódik fel" a PEN vezetéken - annak ellenállása miatt (mert nem szupravezető ugye) - a transzformátorállomásig, akkor ott hiába van földelve a csillagpont, ahol a PEN ered, a lakásban már nem 0 Volt lesz a potenciálja, és így a földelés potenciálja sem. És ha ez még rá van kötve az EPH hálózatra, akkor a kádnak is feszültséget ad, és a vizes testre ugye sokkal veszélyesebben hat még a kisebb feszültség is. És oké, hogy pont ezért kell leföldelni a PEN-t a háznál is, de ha eleve azért találták ki a TT rendszer helyett, mert úgyis el vannak rozsdásodva a szondák és/vagy a talaj sem elég jó vezető, akkor kérdem én: nem életveszélyes ez? És még egy adalék, ami az én igazamat támasztja alá: ha jól tudom, már kaphatóak olyan biztonsági kapcsolók, amelyeket pont a fürdőszobákba, és egyéb vizes helyiségekbe ajánlanak, amelyek már a nullavezetéket is megszakítják nem csak a fázist. Ha erre szükség van, akkor hogy lehet a kád földelése összeközösítve a PEN-nel??? Az eszem megáll, hogy ilyen még létezik. Pont amiatt, hogy a Fi relé már a kis áramszivárgást is érzékeli, nem lenne jobb visszaállni a TT rendszerre? Mert értem én, hogy a biztosítékot nem oldaná le, ha rosszul vezet a föld, de a Fi relét igen. De még azt is el tudnám képzelni, hogy az IT rendszer lenne a legjobb, ahol még a csillagpont sincs leföldelve (vagy maximum nagy impedancián át), és akkor még kisebb az áramütés veszélye, mert nem jöhet létre a földön keresztül zárt áramkör, maximum nagy kapacitív ellenállással, ami csak kisebb áramot engedne. Oké, lehet az is lehetne veszélyes, de akkor a Fi relé azt is érzékelné nem?

ma 02:50
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Köszönjük, hogy kiadtad magadból. Most már jobban vagy?
ma 06:03
 2/3 anonim ***** válasza:

TT rendszer így van. Annó azért csak 1-2 lámpa, meg max rádió volt otthon, így (50-60 évek) az áramütés veszélye minimális volt.Később azért változtak az idők. A földelés tönkrement, vagyis nem is működött, mert senki sem vizsgáltatja fölül. Így a hatásossága nem csak kérdőjeles, hanem akár nem is működik, és csak egyetlen egy védelmi hiba miatt!

Az FI relé pedig nem érintésvédelmi mód, hanem lekapcsoló szerv! Vagyis nem véd meg az áramütéstől, hanem lekapcsol egy már hibás készüléket, ha a védelmi mód (nullázás, földelés) működik. mert az FI relé 30mA érzékenysége a érzet küszöb felett van, és még halálos áramot is képes rajtad átengedni, mert az is alatta van. Ugyanakkor az FI biztonságos és megfelelő működését(határértékeken belüli), sem vizsgálja/tatja senki otthon.

Sztem a nullázást mint érintésvédelmet tanulmányozzad még, hogy mi a szerepe a PEN földelésének és, hogy miért földelik a hálózaton a PEN-t, és, hogy hány útja is van a hibaáramnak ebben az esetben.

Ugye az lejött, hogy az EPH rövidítés mit takar, és ha a kád potenciálja és a csapé vagy bojleré ugyanannyi, akkor nem ráz semmi ha megfogdosod őket.

Nem utolsó sorban megvan az előírás, hogy mit, miért kell bekötni EPH rendszerbe (megoszló vélemény így is).

Ősrégóta vannak kettős leválasztású kapcsolók és védelmek, elő is írják a használatukat a megfelelő helyen, és készülékeknél!

IT rendszer. Ez nem egyenáram! A föld felé folynak kapacitív áramok, ami az emberre is veszélyes. Valamint 2 eltérő potenciálu földzárlat feszültség emelkedést eredményez, és tönkremegy minden berendezésed. Akkor hogyan is működne itt az FI relé, milyen hatásossággal, ha nincsen földelt pontod, ami azonnali gyors áramvezetést biztosítana kis ellenállással? Egész másképpen működik kapacitív áramokra.

Pláne, hogy az otthoni hálózaton lévő felharmonikusok és kapacitív áramok az inverterek miatt téves kioldást adnak, vagy telített vasmagnál le sem oldanak, gyártók próbálkoznak ettől függetlenül több típusválasztékkal a biztos leoldást megoldani.

Mindegyik módnak van előnye és hátránya, ezért megvan, hogy hol, milyen módon, szabályok betartásával üzemeltethetőek a rendszerek biztonságosan.

ma 08:31
 3/3 anonim ***** válasza:

"IT rendszer. Ez nem egyenáram!"

Fél órája azon tűnődök, hogy miből következtettél arra, hogy egyenáramnak gondolja.

ma 09:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!