Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 1. Miért tolódik jobbra az...

1. Miért tolódik jobbra az egyensúly, és miért igényel kisebb energiát a P660-P730 átalakulás, mint fordított folyamat? 2.Hogyan lehetséges, hogy 85% P730 és 15% P660 amikor vörös fénnyel megvilágítunk egy növényt, míg 97% P660 a sötétvörös fénynél?

Figyelt kérdés

Kiegészítés a második kérdéshez:

Az egyetemi jegyzet szerint:**Átfedődés a vörös tartományban.**

Mindkettő jelen van, vörös fény hatására a P660 legnagyobb része átalakul P730 formává, de valamennyi P730 is átalakul, így vörös fénynél az össz-fitokróm 85 %-a P730 forma. Sötétvörös fény hatására 97% P660.

Ezt a fenti állítást nem egészen értem, hogy lehet, hogy a P660 legnagyobb része átalakul P730 formává és valamennyi P730 is átalakul vörös fénnyé de 85% lesz P730 forma az össz fitokróm mennyiségnek. A sötétvörös fény hatására 97% lesz P660. Ha azt mondják, hogy a vörös fény (red) hatására csíráznak a növények ami P660 akkor, hogy lehet az, hogy amikor sötétvörös (far red) fénnyel P730 megvilágítjuk a növényt akkor 97%-a átalakul vörös fénnyé ami jelenlétében elvileg csírázik a növény, és amikor sötétvörös fénnyel világítjuk meg akkor csak 15% vörös fény és 85% sötétvörös fény van, ennek ellenére mégis akkor csírázik a növény amikor vörös fénnyel P660 világítjuk meg, pedig a vörös fény tartalom sokkal kevesebb akkor amikor vörös fénnyel világítjuk meg és elvileg akkor kellene csíráznia a növénynek amikor vörös fénnyel világítjuk meg, mert a vörös és sötétvörös fény antagonistái egymásnak (Grand Rapids salátakísérlet). Az nem világos, hogy ha a vörös fény megvilágításnál amikor elvileg csíráznia kellene a növénynek 85% sötétvörös (far red) fény alakul át, amire meg nem csírázik a növény akkor mégis miért a vörös fénynél indul el a csírázás?

#biológia #fiziológia #csírázás #növényélettan #Vörös és sötétvörös fény #Grand Rapids salátakísérlet
tegnap 11:28
 1/3 sadam87 ***** válasza:
100%

Őszintén szólva nem nagyon tudom értelmezni, amit írsz. Mintha kevernéd a fitokróm fehérjét és a fényt. Nem lehet, hogy ez a probléma? A szöveged alapján legalábbis úgy érzem, ez okozza a zavart.

A P660 a (főleg) vörös fényt elnyelni képes formája a fitokróm fehérjének. Ha elnyeli a vörös fényt, átalakul a másik (P730) formává. Ezért lesz vörös fényben a P730 forma (a távoli vörös fényt elnyelni képes forma) többségben.

A P730 a (főleg) távoli vörös fényt elnyelni képes változata a fehérjének. Ha elnyeli a távoli vörös fényt, akkor átalakul a P660 formába. Ezért lesz távoli fényben a P660 (vörös fényt elnyelni képes) forma többségben. (Illetve emellett sötétben lassan átalakul a P730 forma P660 formává.)

Mindez képen:

[link]

Tehát nem mindegy, hogy például a vörös fényről vagy a fehérje vörös fényt elnyelni képes formájáról beszélsz.

tegnap 12:53
 2/3 A kérdező kommentje:
Áhh értem tehát a P660 és a P730 az a fehérjére vonatkozik (P=protein és 660 vagy 730 az meg a hullámhossza a vörös/sötétvörös fénynek) és nem a hullámhosszra, mint ahogy eddig gondoltam. Igazából, most hogy ezt írtad, plusz a kép amit küldtél, szerintem kezdem kapizsgálni, hogy melyik (vörös, sötét vörös) az aktív formája (ami a csírázást elősegíti) a fitokrómban. Azért kérdeztem, ezt mert nem volt világos, hogy ebben a kísérletben -Grand rapids salátakísérlet- mindíg akkor indult meg a csírázás, amikor vörös fényt adtak neki utoljára. Ha sötét vörös fényt adtak neki utoljára akkor elmaradt. Először azt hittem, hogy a vörös az aktív forma, hiszen arra indult meg a csirázás, (vagyis annak hatására indul meg a csírázás) de valóban kevertem a fogalmakat . De most, hogy írtad, hogy ez kissé másabb képet fest, illetve az internet szerint is a sötét vörös az aktív forma ( [link] ), szerintem körvonalazódott, hogy azért a vörös fény hatására indul meg a csírázás, mert ott alakul át nagyobb %-ban a fitokróm állománya sötétvörössé ami az aktív forma. És amikor sötétvörössel világítjuk meg akkor meg csak elenyészően van jelen az aktív forma tehát nem nagyon van elég energiája a csirázásra. Ez akkor energia függvénye is igaz tehát a vörösnél nagyobb energiaszint ideálissá teszi az átalakulást a fitokróm P660-ból P730-ba? Sajnos, tudom, hogy kuszán fogalmaztam meg, de ennél jobban nem tudom elmagyarázni a kérdésemet, de köszönöm a választ sokat segítettél :)
tegnap 14:33
 3/3 sadam87 ***** válasza:

Így van, így már jobban hangzik. :)

" Ez akkor energia függvénye is igaz tehát a vörösnél nagyobb energiaszint ideálissá teszi az átalakulást a fitokróm P660-ból P730-ba?"

Nem hiszem, hogy az energiáról szólna ez (már azon kívül, hogy mikor van fény a csírázáshoz. Tudtommal hasonló rendszer szabályozza a shade avoidance-ot (amikor a növény igyekszik kikerülni az árnyékos részt), és rémlik, hogy a más növényeken átszűrődő fény más arányban tartalmazza a két hullámhosszú sugárzást, mint a közvetlen napfény. (Talán több a távoli vörös, de lehet, hogy rosszul emlékszem.) Természetesen ott nem a növény csírázására, hanem a növekedésére hat a rendszer.

tegnap 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!