Milyen Fiastyúkhoz hasonló csillaghalmazok vannak, amik megfigyelhetőek szabad szemmel vagy távcsővel? Mely Orionhoz hasonló ködök figyelhetőek meg?
Nyílt halmazok közül jól megfigyelhető szabad szemmel a Hyadok (a Bika feje), illetve megfelelően sötét helyről viszonylag könnyen észlelhető az ikerhalmaz a Perseusban, az M44 (Méhkas halmaz), a Coma Berenice halmaz. (Elvileg a Ptolemaiosz-halmaz (M7) is, de az elég délen van, tőlünk nem látszik túl jól, én még sosem észleltem.) Plusz van még egy csomó csillaghalmaz, ami teljesen sötét ég alól elvileg látszik valamennyire.
(Galaxisokat nem kérdezted, de szerepeljen itt: sötét égbolt esetén az Androméda-galaxis (M31) is viszonylag könnyen észlelhető.)
Távcsővel értelemszerűen egy csomó mélyég objektum figyelhető meg. (Hogy mennyi, az a körülményektől és a távcsőtől is erősen függ.) A Messier-lista például egy jó kiinduló pont.
(Hogy ködöket is ajánljak, például a Lagúna-köd, a Sas-köd és az Omega-köd talán a legfényesebbek. Illetve ha tud a távcső nagy nagyítást, akkor a planetáris ködök lehetnek érdekesek, pl. Gyűrűs-köd, Súlyzó-köd.)
Itt egy olyan verziója a listának, aminek jelölte az összeállító, kisebb és nagyobb távcsővel városi és kertvárosi ég alól melyik Messier-objektum mennyire jól látszik.
Amire mindig szívesen vetek egy pillantást, de #2-es nem említette, a Perzeuszban a csillagkép legfényesebb csillaga az Alpha Persei is benne van egy pofás laza halmazban (melynek sok tagja külön-külön is látható szabad szemmel). Illetve a Brocchi-halmaz, mely igazából csak egy random csillagcsoport, de látcsőben tisztára úgy néz ki, mint egy ruhafogas.
"Elvileg a Ptolemaiosz-halmaz (M7) is, de az elég délen van, tőlünk nem látszik túl jól, én még sosem észleltem."
Az M7-et érdemes megpróbálni, ha jó a kilátás dél felé, én elég sokszor láttam, valamikor még szabad szemmel is. Meg nem csak az M7, ott van felette az M6, nem túl messze az M8 Lagúna-köd, mely igazából gázköd és nyílthalmaz együtt, az egyik kedvencem. Meg úgy az egész Skorpió/Nyilas csillagképek környéke igazi tárháza a távcsöves látványosságoknak. Nyáron nagyon érdemes olyan helyről megfigyelni, amely nyílt és sötét a déli horizont felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!