Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért finom a Gyilkos galóca?

Kisdanibrian19830112 kérdése:

Miért finom a Gyilkos galóca?

Figyelt kérdés
A gyilkos galóca veszedelem, akkor miért nincs rossz íze?. Ha rossz íze, ill. Szaga lenne, gyorsan kiköpnénk és esetleg orvost hívnánk. Így sok halál elkerülhető lenne, amit gomba okoz.

nov. 9. 17:19
 1/5 anonim ***** válasza:
11%
A színei egyértelműen utalnak rá hogy mérgező, aki ezek után is megeszi az már magára vessen.
nov. 9. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
91%

Az érzékelésünket az evolúció alakította ki. Sok mérgező anyagot azért érzünk rossz ízűnek, undorítónak, mert olyan emberősök leszármazottai vagyunk, akik szintén rossz ízűnek érezték, ezért nem ették meg. (Azok az egykori emberek, akik nem érezték rossz ízűnek és megették, ők többnyire még azelőtt meghaltak a mérgezésben, mielőtt a szaporodás révén továbbadhatták volna génjeiket.)

Ezért tartjuk undorítónak pl. a kórokozókat, parazitákat, mérgező bomlástermékeket tartalmazó gennyet, székletet, puffadt állati dögöket stb.

Hogy a mérgező gombák egy része esetében miért nem alakult ki az evolúciósan kódolt undor, arra több magyarázat is lehetséges:

1. Lehet, hogy a gyilkos galóca nem honos az afrikai szavannákon, ahol az emberősök az elmúlt 300000 év nagyobb részét töltötték, ezért az evolúciónak nem volt elég ideje arra, hogy a gyilkos galócával szembeni undort kódolja bennünk.

2. Lehet, hogy az őseink akkor találkoztak előszőr a gyilkos galócával, amikor már értelmes lények voltak, akik rájöttek, hogy mérgező gombáról van szó és képesek voltak ezt az ismeretet szóbeli közléssel átadni nemzedékről nemzedékre, vagyis genetikusan kódolt undor nélkül is el tudták kerülni az életveszélyes gombamérget. Ebben az esetben viszont nem is alakult ki evolúciós nyomás arra, hogy rossz ízűnek, undorítónak érzékeljük a gyilkos galócát.

Szerintem mindkét magyarázat OK lehet, de a 2.-ra tenném a hangsúlyt.

nov. 9. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
90%

Evolúciósan az emberek többsége undorodik a nyers gombától, és szerintem is a második válasz második pontja lesz a legesélyesebb feltételezés a témában.


Az első válasz írójának meg azt üzenem, hogy a gyilkos galóca egy teljesen ártatlannak kinéző sárgás-zöldes kalapú gomba, melyet a slendriánabb gombaszedők gyakran összekevernek az ehető fajtákkal.

nov. 9. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
85%

1-es: a gyilkos galóca fehér vagy sárgászöldes, nem feltünö gomba, emiatt keverik össze a csiperkével - mi alapján írsz ilyen hülyeséget: színei egyértelműen utalnak rá hogy mérgező??? Ha fogalmad sincs a témáról, legalább maradj csöndben!


Kérdezö: a gyilkos galóca "érdeke", hogy szétszórodjanak a spórái és tudjon szaporodni. Az teljesen lényegtelen, milyen íze van, vagy mennyire mérgezö, semmiben sem befolyásolja a terjedését.

Minden élölény a saját érdekeit nézi, nem akar "jó vagy rossz" lenni.

nov. 9. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
az egyes a légyölő gtalócára gondolt nyilván.
nov. 10. 20:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!