A csillagok a szinükhöz megfelelő fényt sugároznak? többi a kérdésbe.
Figyelt kérdés
Sziasztok nem értek a csillagászathoz. Úgy tudom van pl kék, piros stb szinü csillag, a nap úgy tudom fehér. Ugye a napfényét látjuk mi is itt a földön, hogy milyen. A kérdésem lényege az lenne, a más szinü csillag az általa megvilágitott bolygón olyan szinü fényt ad mint maga a csillag, ?(tehát a kék pl kéket) vagy a sugárzás amit láthatnánk a bolygón az olyan mint nálunk a napé? köszönöm szépen :).nov. 4. 09:39
1/2 Psycho válasza:
A bolygó felszínén látott fény sok mindentől függ, többek közt a bolygó légkörének összetételétől is. Pl. a Marson kék a naplemente. De itt minálunk is, más színűnek tűnik a Nap délben, mint napfelkeltekor, megintcsak a légkör miatt (miközben ugyanarról a kisugárzott fényspektrumról beszélünk).
Tehát a látott/érzékelt fényt nemcsak a csillag jellemzői határozzák meg, hanem a megvilágított bolygó légköri sajátosságai is.
Azzal meg már nem is akarom bonyolítani, hogy mit jelent az, hogy szín? Mivel ugyebár ez csak egy emberi érzéklet. Az objektív fizikai valóságban nincsenek színek, csak elektromágneses hullámok hullámhosszai, a csillagok pedig mindenféle hullámhosszon sugároznak fényt, csak eltérő intenzitással.
2/2 A kérdező kommentje:
Azt hiszem értem, köszönöm szépen. Igen este mikor megy le narancsos a szin.
nov. 4. 11:06
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!