Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik erősebb a tornádó vagy...

Melyik erősebb a tornádó vagy a hurrikán ?

Figyelt kérdés
Sziasztok használtam a guglit igen nem 1 a két dolog teljesen mások azt is tudom a tornádó szárazföld felett alakul ki javarészt és max pár órás, nem fed le akkora területet , a hurrikán vagy tájfun ugye totál más ezt nem részletezném. Viszont ha csak azt nézzük melyik az erősebb, akkor az a tornádó vagy a hurrikán? köszönöm szépen.
okt. 24. 13:30
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
ha "melyik az erősebb" alatt a szélsebességet értjük, akkor a tornádó.
okt. 24. 14:13
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, igy gondoltam. Miért?
okt. 24. 14:35
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
mert tudományos szempontból több mindent is lehet "erősebb" alatt érteni. például egy hurrikánnak jóval több a teljes energiája, mint egy tornádónak.
okt. 24. 14:59
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszi, a szivó ereje melyiknek nagyobb? Vagy hülyeséget kérdek?
okt. 24. 16:13
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

nem hülyeség (egyébként meg pedagógiai alapvetés, hogy nincs hülye kérdés, hacsak nem szándékos trollkodásról van szó)

a tornádó belsejében alacsonyabb a nyomás, de kis térrészre korlátozódik.

okt. 24. 16:20
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszi én nem értek hozzá, ezt ugye irtam ezt tudom , a hurrikán óriási területen pusztit.de ezt olvastam a tornádó kis területre koncentrálva, de nagyobb pusztitást végez.
okt. 24. 17:18
 7/10 anonim ***** válasza:

Más jellegű a pusztító erő.

A hurrikán egy gigászi trópusi viharként is felfogható, ahol valóságosan is létrejöhet sok méter magas vízfal, amely rázúdulva bármit pozdorjává tör, de relatívan a zuhogó, ömlő eső a kétszáz km-nél is nagyobb sebességű szélviharban elsöprő erővel hathat.

A tornádóknál viszont ott van még a drasztikus nyomóerőn kívül a felfelé ható szívóerő, amely feltépi a házak, épületek tetejét, nagy tümegű, komolyan súlyos tárgyakat, dolgokat képes felemelni és bármihez hozzávágva ezeket faltörő kosként rombolhat iszoníatos erővel.

Az összehasonlításhoz ki kellene emelni valamilyen szempontot.

okt. 25. 13:02
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszi, szempontot nem tudnék most igy irni, de igy már világos. A hurrikán az nem felszivja a tárgyakat mint a tornádó?
okt. 25. 13:25
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

8

Úgy nem szívja fel. mint a tornádó.

A hurrikán központjában, a szemében csönd van és nyugalom. Attól távolodva lesz egyre erősebb a központtól számítva körbe fújó szélvihar, ami elég hamar orkán erejűvé válik, így futtában az is felerősödhet annyira, hogy bármit felborít, felemel.

A tornádó viszont tölcsér alakú forgószél, amelynek emelő ereje elsősorban a közepén van.

okt. 25. 13:49
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm , igen ezt én is tudom, hogy a szeme az maga a békesség szigete, a többi része hát már annyira nem.
okt. 25. 17:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!