Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Tegnap jobban lehetett volna...

Tegnap jobban lehetett volna látni az üstököst?

Figyelt kérdés
Ugye vasárnapra írták, hogy a legjobban látható lesz, mivel végre tiszta lesz az égbolt, de ma is tiszta mégse látom szabad szemmel, pedig egész fénymentes helyen vagyok. Telefonnal fényképeztem abba az irányba hosszú záridővel, ahol keresni kell, na így valamit látok belőle, dehát nem egy nagy durranás, ahhoz képest, hogy már vagy egy hete több helyről is ezt hallani/olvasni. Sajnos távcsővem nincsen. Vagy esetleg tegnap jobban lehetett volna látni? Akkor sajnos már túl későn, 9 körül jutott eszembe, amikor már nagyon alacsonyan volt.

okt. 21. 19:37
 1/6 sadam87 ***** válasza:

Korábban valószínűleg jobban látszott volna, de sajnos egyébként is egyre halványabb. Lassan a szabadszemes láthatóság alsó határára kerül még fényszennyezés mentes helyről is. Én például múlt kedden és szerdán nagyobb városból, viszonylag fényszennyezett (plusz a kelő Holdtól sújtott) helyen is meg tudtam szabad szemmel figyelni, szombaton viszont már nem láttam, pedig valamivel sötétebb (igaz, még mindig elég fényszennyezett) helyről néztem, és a Hold is később kelt. (A fényszennyezés erősségéről: a Tejutat ép hogy ki tudtam venni, ha nagyon koncentráltam, amíg fel nem jött a Hold.)

Szóval fényesebb már nem lesz sajnos. Ha tudsz, kérj kölcsön valakitől egy távcsövet (akár egy vadásztávcső is sokat segíthet). Vagy esetleg próbálkozz még sötétebb helyről, de túl fényes már sehonnan nem lesz.

okt. 21. 20:38
 2/6 anonim ***** válasza:
Szabad szemmel csúcsformájában se volt nagy szám. 13-14-15 mindegyikén láttam (nem Magyarországról, tiszta időben, sokkal közelebbi és fényesebb állapotában). A fényképek gyönyörűek, távcsőből is szép volt, de szabad szemmel nem volt nagy was ist das, abszolút nem látszott hogy milyen hosszú csóvája is van.
okt. 21. 21:54
 3/6 sadam87 ***** válasza:
52%
Én kb. 10 fok hosszúságban láttam a csóvát kedden és szerdán (igaz, nem nagyon fényesen).
okt. 21. 22:11
 4/6 Alex Fly ***** válasza:
100%

Ma este néztem; szabad szemmel nem találtam. De egy 7*50-es binokulárral már igen látványos volt, ezután már szabad szemmel elfordított látással is észlelhető volt. Valószínűleg pár nappal ezelőtt szabad szemmel is könnyebben jött volna, még közvetlen látással is -és uhyanilyen valószínű, hogy akár 1-2 nap múlva már EL-sal sem lesz látható.

Azt azért megjegyezném, hogy egy kevésbé fényszennyezett környéken, hosszabb akklimatizálódás után valószínűsíthető, hogy szabad szemmel is könnyebben észlelhető lett volna, akár közvetlen látással is...

okt. 21. 22:25
 5/6 anonim ***** válasza:
46%
3: Aha, persze, 20 holdátmérő hosszúságú csóvát láttál. Hihető...
okt. 22. 06:24
 6/6 sadam87 ***** válasza:
52%

Akkor ne hidd el. Túlzottan nem érdekel. 🤣🤣

okt. 22. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!