A Tengervíznek milyen ize van? Értem, hogy sós, de mégis, hogy kell elképzelni? Csupánn olyan mint ha vízbe teszek sót és kész?
Húú.. brutál lehet.
Sosem voltam még tengernél.
A legkevésbé sós, a Balti tenger, itt néhol olyan enyhe, hogy a sós ízen kívül mást is lehet ízlelni benne. Úgy értve más sókat, kalcium, magnézium, meg egyéb sók ízét, amelyek mások, mint a nátrium-klorid íze.
A legerősebben sós a Holt tenger, ugye ennek nincs lefolyása, mert beltenger, ezért többszöröse a sótartalma, mind máshol.
Az átlag tengerekben egy liter vízben 35 gramm só van. Ez egy kicsit több, mint ha egy liter vízbe két lapos evőkanál sót teszel, mert az kb 30 g.
Csinálj egy adagot, kóstold meg, de óvatosan, mert nem kell hozzá nagy mennyiség, hogy beteg legyél tőle.
Aki sok vizet iszik, és sok helyen, az tudja, hogy a csapvíz sem íztelen. Minden víznek más-más íze van, mert az sosem csak tisztán H₂O. Természetesen a tengervíznek is van egy saját íze - ahogyan például a kútvíznek is -, de ezt nemigen fogod érezni, mert a só nagyon elfedi.
Ha arra vagy kíváncsi, milyen lehet a tengervíz sóssága, mert nem tapasztaltad még, azt tudom neked javasolni, hogy keverj el 1 dl vízben 3,9 g sót (ez az Égei-tenger átlagos sótartalma például), és szobahőmérsékleten (ez nagyjából fedi az átlagos hőmérsékletét) kóstold meg. Úgyis kiköpöd majd, nem fogod meginni (nem is tenne jót), de így tudsz a legkönnyebben számolni.
De annyira sós, hogy nem fogod tudni elemezgetni a só ízét, hanem reflexszerűen kiköpöd, vagy csak éppen egy nyelvhegynyit nyelsz le. Ennyiben alkalmas a megsózott csapvíz a megismerésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!