Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik az előnyösebb osztódás...

Melyik az előnyösebb osztódás tipus genetikai szempontból?

Figyelt kérdés
A kérdésem az lenne hogy genetikai szempontból a mitózis vagy a meiózis az előnyösebb? érettségi tétel nem vagyob benne biztos köszi. (magyarázat is jó lenne)

okt. 10. 16:42
 1/5 sadam87 ***** válasza:
Attól függ, mit értesz azon, hogy előnyösebb genetikai szempontból.
okt. 10. 18:28
 2/5 A kérdező kommentje:
gondolom mint hogy az osztódásnál melyik a jobb vagy én nem tudom, nem értem h miért lenne egyik előnyösebb mint a másik mert hát eléggé különbözőek
okt. 10. 19:22
 3/5 sadam87 ***** válasza:
100%

Gondolom arra akart gondolni a kérdés írója, hogy a meiózis növeli a genetikai változatosságot, és ez előnyös lehet például evolúciós szempontból.

Csak például amikor az ember teste meg kifejlődik, akkor meg pont az az előnyös, ha a sejtek egyforma DNS-űek lesznek, amit meg a mitózis tud biztosítani. Erre értettem, hogy attól függ. De gondolom a hivatalos helyes válasz az akar lenni, amit az előző bekezdésben írtam.

okt. 10. 19:34
 4/5 A kérdező kommentje:
aa érteem, köszönöm szépenn
okt. 10. 19:39
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Én se igazán értem, hogy hogy érted az előnyösebbet (vagy hogy érti az, aki ezt az érettségi tételt kitalálta). A meiózist nem lehet állandóan csinálni, két meiózis között lennie kell valahol az élőlény életciklusában egy pontnak, ahol két ivarsejt egyesül, és létrehoznak egy diploid sejtet, ami (vagy aminek az utódsejtjei) aztán megint fog tudni meiotikusan osztódni.

Én inkább úgy közelíteném meg a dolgot, hogy csak mitózist tartalmazó életciklus vs mitózist és meiózist is tartalmazó életciklus. Ebben a kontextusban a meiózis jelenlétének az az előnye, hogy lehetővé teszi két egyed genetikai állományának az összekeverését (az ivarsejtek egyesülekor), így növelve a lehetséges tulajdonság-kombinációk számát a populációban*. Ha egy élőlény csak mitózisra képes, akkor minden új tulajdonságnak mutáció útján kell létrejönnie, nincs lehetőség meglévő jó tulajdonságokat összepárosítani. További előnye, hogy megteremti a párválasztás és ezáltal a szexuális szelekció lehetőségét.

*Csak ivartalanul osztódó egysejtűek között létezik a konjugáció jelensége, de ez most lényegtelen. Többsejtűek között amúgy se lenne lehetséges.

okt. 10. 19:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!