Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tudok olcsón lencsés...

Hogy tudok olcsón lencsés teleszkópot építeni házilag?

Figyelt kérdés

Leginkább ami érdekelne, hogy hol lehet beszerezni a távcsőnek házat, tubust, amibe teszem a lencséket, illetve hogy kell összeállítani? Bele kell ragasztani?

Állvànynak jó a sima fényképező állvány is?

Aki tapasztalt, vagy épített már, szívesen venném, ha megosztaná a tapasztalatát ;)

szept. 16. 18:49
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
Ha használhatót akarsz, akkor kb. sehogy. Megvenni sokkal gyorsabb, olcsóbb és ezért célravezetőbb.
szept. 16. 19:34
 2/8 EagleHUN ***** válasza:
93%
A lencséket a gyárban összeválogatják hogy a magukból a lencsékből fakadó szín fókusz és egyéb torzításokat a lehető legjobban kiküszöböljék. És sok más egyebet is. Szóval #1 jól mondja lencséset csillagászatra de akár földi foztózásra házilag sehogy.
szept. 17. 00:20
 3/8 EagleHUN ***** válasza:
100%

Amire viszont lehet esélyed az egy egyszerűbb homorútükrös Newton távcső.

Az csak két tükör ( 1 homorú egy sík ) és egy darab kicsi lencse.

[link]

Azért ez sem lesz egy gyalog galopp, de van rá reális esélyed ellenben a lencsés távcsővel.

https://www.youtube.com/watch?v=f27s0_S6E0E&ab_channel=epicf..

https://www.youtube.com/watch?v=vHAoLybuff0&ab_channel=Kunal..

https://www.youtube.com/watch?v=BBDZYJhXM6g&ab_channel=Exper..

Mondjuk tegyük hozzá a legolcsóbb ilyen newton távcső 130 dollár körül van gyárilag. Annyiért lehet nem éri meg vesződni házibarkáccsal...

Vannak a neten távcső választó segédletek is mármint attól függően neked pontosan mire is kellene. Példa:

[link]

szept. 17. 00:28
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi a tippeket!
szept. 19. 16:16
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos választanod kell, előbb megfigyelni (1), vagy barkácsolni (2). ( Gondolom nem úszol a pénzben, mint sokan mások.)

1.) A különböző adok-veszek oldalakon szinte mindig vannak kis távcsövek. Akit megérint a csillagászat, az nagyobbat akar, akit nem az meg azért adja el.

Sok amatőr csillagász használ binokuláris távcsövet üstökös keresésre.

2.) Először van egy demotiváló ( hervasztó ) kérdésem:

- Van-e a családban valakinek esztergája?

Kisebb tubusokhoz formát, fa, vagy műanyag lencsetartót egy rögzített fúrógéppel is meg lehet csinálni. Ám lencse csiszoláshoz bronz formát esélytelen.

Pontatlan idézet egy régi Commodore Világ nevű játékújságból:

„ Conan a barbár a kardját maga kovácsolja – olyan is.”

Talán nem haszontalan a távcső barkácsolás. Megismered az optika morcos oldalát: Szférikus aberrációt, kromatikus aberrációt, párna – hordó torzítást, és egyéb leképezési hibákat.

Viszont elköltöd egy kisebb távcső árát szerszámokra, kisgépekre, tartozékokra, bár ezeket más célra is lehet használni.

3) Kevert stratégia. A távcsövet, vagy az optikai elemeket készen veszed. Az állványt, tartozékokat magad készíted el.

Egy fényképezőgép-állvány eléggé gyengécske, csak nagyon kis távcsövet bír el. Én cseréplécből, és egy fatömbből csináltam egy teherbíróbb állványt. A léceket átcsiszoltam mert nem túl nagy élmény a sötétben szálkát kapni tenyérbe.

Valamikor régen én is próbálkoztam, lencséket csavartam kartonpapírba. Aztán felhagytam vele. Ma már ezt másképp csinálnám.

Kartonpapír tubus elkészítésénél enyhén kúpos, vagy szétszedhető magot használnék. A magot be kell kenni valami forma-elválasztó katyvasszal ( pl. paraffin ), vagy folpackba csomagolni.

Az első réteg fekete fotókarton legyen, utána bármilyen papír. Egyedi transzformátorokhoz jól bevált az epoxigyantával impregnált kartonpapír, szerintem ide is jó lesz 5 ~ 10 centiméteres átmérőig. Az összekevert kétkomponensű gyantát denaturált-szesszel lehet hígítani. Kérj segítséget, a kenegetés, és a papír feltekerése négykezes művelet lesz.

Ha magam csinálnék távcsövet, diafragmát is tennék bele. A diafragma kifejezést több tudomány is használja, mindenütt mást jelent. Az optikában fekete korong, a közepén meghatározott méretű lyukkal.

szept. 24. 12:08
 6/8 A kérdező kommentje:
Arra tényleg jó a házilag készített, hogy beleásom egyre jobban magam a témába, megtanulok jó néhány dolgot. Most pl PVC csövekből, nagyító lencsékből, és egyéb eszközökkel játszadozok. Rájöttem, hogy pl egy okulár mindenképpen kell a jó nagyításhoz, mert ahogy én csinálom, 3 lencsével, csak egy kicsit nagyít, de legalább nem fejjel lefelé van, meg tudtam fordítani. Egyébként nagyon élvezem a dolgot! Új hobbim lett a barkácsolás. Nyilván nem egy gyári refraktor a házilag épített, de pl. a youtube-on amiket házilag barkácsolt low budget távcsövekez láttam, szépen ránagyított pl a Holdra, ilyesmi. Nekem ez is elég egy házitól. Fogok majd venni rendes távcsövet, de addig is szívesen foglalkozok a házi változattal itthon is. Arra rájöttem, hogy egy okulár mindenképp kell, mert azzal lehet jól ránagyítani.
szept. 24. 22:28
 7/8 A kérdező kommentje:
Nincs esztergagép a családban. A szerszámokat, eszközöket kezdtem el beszerezni, amik jók más célra is, ha majd akarok valami mást készíteni, javítani stb.
szept. 24. 22:31
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

A PVC csö jó ötlet. Ha hajlik azt is meg lehet erősíteni.

Néha nem rossz a kis nagyítás ha üstökösre, vagy ködre "mégy".

Kiterjedt objetumokra:

Pupilla méret = objektív átmérő / nagyítás

Pontszerű égitestekre egy másik "négyzetes" képletet használnak.

szept. 25. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!