Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség és hasonlóság...

Mi a különbség és hasonlóság az atompálya és az alhéj között?

Figyelt kérdés
Direkt nem úgy kérdeztem, hogy mi az egyik és mi a másik, mert nem kizárólag definiciókat várnék.
2010. nov. 2. 19:38
 1/6 Silber ***** válasza:
100%

Az atompálya az a térrész az atomon belül, ahol az elektronok 90%-os valószínűséggel előfordulnak.

Nézzük a felépítését az atomnak (a legnagyobbtól a kisebb részek felé haladok, a teljesség igénye nélkül)

- Atom

- Elektronfelhő (ami az atommag körül van)

- Elektronhéjak (1. héj, 2. héj, stb. vagy másnéven K,L,M,N,... Az első, második harmadik, stb. periódusban található elemeknek van ilyenjük.

- Alhéjak (s,p,d,f, ezen túl g,h,...)

- Elektronpályák (s-nek 1, p-nek 3, d-nek 5, f-nek 7 irányban találhatóak)

Így érthető?

2010. nov. 2. 20:02
 2/6 A kérdező kommentje:
Igen, érthető köszönöm! Az alhájaknál a "g,h..."-t nem értem.
2010. nov. 2. 20:42
 3/6 anonim ***** válasza:

alhéjak lehetnek: s, p, d, f, g, h, i

Szal i is van, persze csak f-ig tanuljuk. Többet én sem tudok.

2010. nov. 2. 22:58
 4/6 Silber ***** válasza:
79%
Úgy van. Az s, p, d, f alhéjakon kívül létezik más atompálya is (g, h, i), de ezeket nem fogjátok tanulni. A g-héj a 8. héjon kezd töltődni ha jól emlékszem, viszont azon elemeket még nem sikerült előállítanunk.
2010. nov. 3. 12:25
 5/6 A kérdező kommentje:
Vegyésznek készülök, de erről még nem is hallottam! Köszönöm a hasznos hozzászólásokat!
2010. nov. 3. 13:01
 6/6 Silber ***** válasza:

Hát ha vegyésznek készülsz, kösd fel a gatyát, minden reál tárgyban...

Mellesleg a további pályák nem képezte az általános- és szervetlen kémia tárgyát nálunk (PE), de külön forrásból olvasgathaszt róluk.

2010. nov. 3. 18:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!