Elképzelhető, hogy Einstein titokban egész életében megvetette az Ősrobbanás modellt, mert szégyenbe került miatta?
Einsten fanatikusan ragaszkodott a statikus világegyetem modelljéhez. Fanatizmusa addig fajult, hogy még a saját egyenleteit is megváltoztatta emiatt, mert azok Ősrobbanást írtak le.
Egy alkalommal ezt mondta Georges Lemaître atyának az Ősrobbanás
miatt:
„Az ön számításai hibátlanok ugyan, de fizikája visszataszító”
Amikor azonban bizonyossá lett a tévedése már a követketőt mondta a pap-fizikusnak:
„Ez a teremtés leggyönyörűségesebb és legkielégítőbb magyarázata, amit valaha is hallottam”
Az idézetek innen valók:
Nekem úgy tűnik, hogy Einstein inkább gúnyolódik akkor, amikor a legutóbbit mondta...
Végül is, szégyenbe került, kiderült, hogy a fanatizmusa alaptalan, ahogyan alaptalanul sértegette Lemaître atya fizikáját.
Elképzelhető, hogy Einstein emiatt egész életében megvetette az Ősrobbanást, de ezt sosem mondta ki nyíltan?
Számít?
A tudományban nincsen helyen személyes szimpátiának, vagy meggyőződésnek. Kőkemény adatok vannak, meg matematika. Nem attól lesz valami igaz vagy hamis, mert valakinek az azzal kapcsolatos véleménye x vagy y.
Ugyanez igaz a kvantummechanikára is. A híres Schrödinger-féle macska a dobozban gondolatkísérlet eredetileg pont az egésznek az abszurditását volt hivatott kifejezni.
Nem példanélküli a tudományban, hogy van a kutatónak egy elhivatott meggyőződése, elkezd utánajárni, erre pont az ellenkezőjét sikerül bebizonyítania. Ilyenkor azt mondja a jó kutató, hogy oké, tévedtem, de legalább hasznos volt - és elfogadja azt, ami az eredményei alapján objektíven igaz.
Kedves Psycho!
A macskás példa túlértékelt a fizikusok körében, pont azért, amiért írod: Schrödinger az abszurditást akarta kifejezni.
Nincsen semmiféle olyan állapot, hogy a macska egyszerre élő, egyszerre halott, amíg meg nem nézzük. Ez egy baromság. Mégis, nem hagynak nyugtot ennek a példának már kb. 100 éve.
Amúgy visszatérve Einstein-re: számít.
Engem érdekel, hogy ő milyen volt, hogyan gondolkodott, mint nagánember.
Azért került szégyenbe, mert elég aktívan hadakozott a modell ellen, aztán kiderült, hogy tévedett.
Kérdező! Igen, tudom, hogy abszurd. Ezt írtam le én is. Lehet, hogy félreértetted a szándékomat.
Én pedig a tiéd. Ha magánemberként, kíváncsiságból beszélünk róla, akkor persze, hogy számít.
Ez esetben megengedhető szubjektív vélmény. Szerintem igen, megvetette az elméletet - eleinte legalább is biztosan.
A kvantummechanikát is megvetette (lásd a hírás mondata: 'God doesn't play dice', vagyis Isten nem szerencsejátékos). Ezt mondjuk nyíltan ki is mondta.
Az elején nagyon nem tetszett neki az "elmélet" (akkor még csak feltételezés), és ezt ki is mondta.
Aztán bebizonyították, és ekkor azt tette, amit minden tudósnak kell: elfogadta a bizonyítékokat.
Arról már nem beszélt, hogy mennyire tetszik vagy nem tetszik neki, de ilyenkor ez már nem is érdekes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!