Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Még ma is használnak időjárás...

Még ma is használnak időjárás előre jelzéshez ballonokat? Ma már ez nekem kicsit régi dolognak hat.

Figyelt kérdés
Sziasztok azt szeretném kérdezni Meteorológiai léggömbökkel még ma is mérnek? köszönöm szépen.
júl. 24. 14:23
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

"Még ma is használnak időjárás előre jelzéshez ballonokat?"

Igen, használnak:

[link]

"Ma már ez nekem kicsit régi dolognak hat."

Mivel a troposzféra átlag 18 km-es, ezért ha ismerni akarjuk az ottani jelenségeket (nem csak a földfelszíntől 2 méterre levő hőmérsékletet/nyomást/páratartalmat illetve a 10 méterre levő szelet), akkor fel kell juttatni a rádiószondákat.

júl. 24. 14:41
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Kiegészítés az előzőhöz: itt:

[link]

lehet követni a rádiószondákat.

júl. 24. 14:43
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Minden ország, amely részt vesz benne, naponta legalább 1 szondát bocsátfel meghatározott időpontban.

Ezek adatait megosztják az európai meteorológiai központtal, minden résztvevő hozzájut ezekhez.

Így lehet (ezidáig) az adatok feldolgozása után a legpontosabb előrejelzést készíteni, melyekhez szükséges a magas légköri (>15km) adatok ismerete is.

Ennyit a "régimódi" adatgyűjtésről.

júl. 24. 15:05
 4/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Ezek a repülőgépeket nem zavarják? (komolyan kérdem nem trollkodok, hogy a repülőket ezek zavarják e mikor emelkednek)
júl. 24. 15:20
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
#4: Mivel ezeket a rádiószondákat adott szervezetek, adott helyről indítják, azok adott frekvenciákon küldenek információkat, ezért követhetőek. Másrészt egy ilyen szonda mind emelkedéskor - a ballon miatt - mind ereszkedéskor - az ejtőernyő miatt - észrevehető vizuálisan is.
júl. 24. 15:37
 6/16 A kérdező kommentje:
Köszi, nem értek hozzá, ezt sose tudtam, hova tenni a repülőket zavarja e, nyilván nem 30 ezer méteren.
júl. 24. 16:46
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
#2 Nem tudom, hogy érted-e a témát, vagy csak a linket ismered, de azt meg tudod mondani, hogy mit jelentenek azok a fekete-fehér hengeres ikonok? Mindegyiknél van valami megjegyzés, amiből én azt veszem ki, hogy valamit random emberek találtak. A ballonok/szondák maradványait, vagy mit? És civilek csak így ráugranak, vagy hogy működik ez?
júl. 24. 16:59
 8/16 A kérdező kommentje:
1es napi két felengedés nem kevés? Ismételném, nem értek hozzá-
júl. 24. 17:09
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

" hogy mit jelentenek azok a fekete-fehér hengeres ikonok?"

Azok a leérkezett szondák.

"Mindegyiknél van valami megjegyzés, amiből én azt veszem ki, hogy valamit random emberek találtak."

Azért nem teljesen véletlen emberek, az említett oldalon vannak ezzel foglalkozó emberek - főként rádióamatőrök (akik tudják, hogyan kell fogni a szondák rádiójelét).

" A ballonok/szondák maradványait, vagy mit? És civilek csak így ráugranak, vagy hogy működik ez?"

Úgy működik, hogy vannak vevőállomások - itt van pár nyílt forrású megoldás a megvalósításhoz:

[link]

[link]

amik segítségével beküldik a rádiószondák jelét az előbb említett oldalra (vagy ide: [link] vagy ide: [link] ) - ezen oldalakat figyelik és akár lelkes amatőrök begyűjtik a szondákat.

Itt:

https://www.youtube.com/watch?v=coCmboKgvfk

az egyik rádióamatőr bemutat egy ilyesmit

van ezzel foglalkozó csoport is:

[link]

júl. 24. 18:01
 10/16 TappancsMancs ***** válasza:
2-es jó térkép. :) És nem zavarják a repülőgépeket, mert folyamatosan nyomon követik és azt folyamatosan átadják a légiforgalomnak is. Mellékesen a katonaság is követi ezeket.
júl. 24. 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!