Még ma is használnak időjárás előre jelzéshez ballonokat? Ma már ez nekem kicsit régi dolognak hat.
"Még ma is használnak időjárás előre jelzéshez ballonokat?"
Igen, használnak:
"Ma már ez nekem kicsit régi dolognak hat."
Mivel a troposzféra átlag 18 km-es, ezért ha ismerni akarjuk az ottani jelenségeket (nem csak a földfelszíntől 2 méterre levő hőmérsékletet/nyomást/páratartalmat illetve a 10 méterre levő szelet), akkor fel kell juttatni a rádiószondákat.
Minden ország, amely részt vesz benne, naponta legalább 1 szondát bocsátfel meghatározott időpontban.
Ezek adatait megosztják az európai meteorológiai központtal, minden résztvevő hozzájut ezekhez.
Így lehet (ezidáig) az adatok feldolgozása után a legpontosabb előrejelzést készíteni, melyekhez szükséges a magas légköri (>15km) adatok ismerete is.
Ennyit a "régimódi" adatgyűjtésről.
" hogy mit jelentenek azok a fekete-fehér hengeres ikonok?"
Azok a leérkezett szondák.
"Mindegyiknél van valami megjegyzés, amiből én azt veszem ki, hogy valamit random emberek találtak."
Azért nem teljesen véletlen emberek, az említett oldalon vannak ezzel foglalkozó emberek - főként rádióamatőrök (akik tudják, hogyan kell fogni a szondák rádiójelét).
" A ballonok/szondák maradványait, vagy mit? És civilek csak így ráugranak, vagy hogy működik ez?"
Úgy működik, hogy vannak vevőállomások - itt van pár nyílt forrású megoldás a megvalósításhoz:
amik segítségével beküldik a rádiószondák jelét az előbb említett oldalra (vagy ide: [link] vagy ide: [link] ) - ezen oldalakat figyelik és akár lelkes amatőrök begyűjtik a szondákat.
Itt:
https://www.youtube.com/watch?v=coCmboKgvfk
az egyik rádióamatőr bemutat egy ilyesmit
van ezzel foglalkozó csoport is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!