Azt honnan lehet megtudni, hogy egy gyógyszernek melyik az eredeti és melyik az utángyártott verziója?
Gyógyszerben nincs olyan, hogy "utángyártott". Vannak minőségi, selejt és teljesen hamis készítmények.
A komolyabb cégek szinte kivétel nélkül betartják a minőséget, tehát nem számít, hogy nem ők voltak az első gyártói valamilyen szernek. A gyógyszerforgalmazás szabályozott és engedélyköteles tevékenység, ezért ritkán esik meg olyan hiba, hogy selejtet szállítanak ki a gyógyszertárakba. Ezért van bevezetve az egyes sarzsok jegyzése is!
"Hallottam"
Én azt is hallottam, hogy a Balaton nem létezik, a Föld pedig lapos.
NEm szabad minden konteós mendemondát elhinni.
"nem olyan hatásosak"
Ilyen előfordulhat. Hiába ugyanaz a hatóanyag - lehetséges, hogy a hordozó, az eloszlása, vagy más körülmények miatt például másképp szívódik fel, stb.
Hát ez így van, mint #3 írja. Más gyártótól "ugyanaz" a készítmény akár más betegségeket is befolyásol. De ez senkit nem érdekel, mert a kórházak főnökei is le vannak fizetve valamelyik gyártó által.
Például Füreden, a szívkórházban, mikor az újonnan felvétel alatt álló infarktusos közölte az orvossal, hogy neki egyfajta szívgyógyszere enyhít valami másból eredő tünetet, a felvevő orvos idegesen kitört, hogy márpedig nálunk egyfajta márkát adunk. :D
A kérdésre válaszolva: még akár a wiki is elég információt ad. Ilyen jellegű oldalakon, például:
A net meg, akár hiszed akár nem, ingyen tovább, mélyebben is kutatható. Én például nagyon kiművelődtem a Claritine körül folyó harcokból (ez, ugye, Amerikában zajlott).
Gondolom utángyártott alatt a generikumokat érted.
Nem hatnak kevésbé, de előfordul, hogy egyik embernek ez vagy az jobban "működik", mivel nem vagyunk egyformák.
Szteroidokra gondolhat a kérdező.
Utángyártott az amit Jóskapista, vagy akár én utángyártunk a sufniban.
Azt teszünk bele amihez épp hozzájutunk kb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!