Egy ember agyát és ezzel a tudatát át lehetne ültetni egy másik testbe, úgy hogy életben maradjon és az agy működtetni is tudja az új testet?
Jelenleg még ahhoz sincs megfelelő tudás, technológia, hogy a sérült idegpályákat műtétekkel hatékonyan gyógyítani tudják.
A gerincvelőben futó idegszálaknak összeilesztése a jelenlegi tudással lehetetlen küldetés.
Az idegsebészet rengeteget fejlődött, de azért korlátai vannak. Van már vagy negyven éve, hogy csúnyán elvágtam a mutató ujjam és egy idegsebész összevarrta az ideget.
Azonban nem a két végét, hanem csak meghúzta a szálakat és összekötötte, meg mit tudom én még mi mindent csinált, de eltartott hónapokig, amíg az idegszál megint összeforrt. Addig érzéketlen volt az ujjam, zsibbadt érzésem volt, meg fájt, sajgott is kicsit, ám fokozatosan lett egyre érzékenyebb, egy év is eltelt, mire helyrejött.
Az agyba viszont rengeteg idegszál fut, elég bajos lenne csak a legfontosabbakat is összevarrni, aztán saját példámból gondolom, hogy nem tudnának azonnal funkcionálni, pedig az agy rengeteg mindent vezérel. Az, hogy a mutatóujjam érzéketlen volt, nem tett életképtelenné, három-négy hétig betegállományban voltam és kötés volt az ujjamon, illetve merev dologhoz volt rögzítve, hogy ne tudjam mozgatni, viszont ha lehetséges lenne is a vérellátást megoldani, az ereket összevarrni, az idegszálaknak sok idő kellene, hogy összeforrjanak, addig nem látna, nem hallana, nem érzékelne tapintást az illető, meg az agyi és a gerincből jövő idegek szinkronizálása sem működne, ezzel a légzés, vagy a szív funkciói sem lennének működőképesek, bár ugye azóta minden technológia fejlődött, nem tudom, hol tart ma az ér és idegsebészet.
Talán ha lehetséges lenne hosszú ideig kómában tartani az illetőt, akkor az alapfunkciókat kívülről lehetne gépekkel működtetni, amíg az agy rá nem tud csatlakozni a testre, ám én ezt túl aprólékos és ezért jelenleg lehetetlen feladatnak gondolom.
Azt nem tartanám olyan nagy dolognak, hogy a tudat, vagy a személyiség összecsiszolódjon, szerintem az agy dönt, ha meg tudnák oldani a testre csatlakozást, az agy rá tudna hangolódni nagy valószínűséggel.
Testátültetést már csináltak, de fent leírták, hogy milyen problémák lesznek.
Az agy képes alkalmazkodni bármihez. Volt olyan, hogy valakinek a nyelvére tettek egy kis felbontású kamerát, és 2 hét múlva már látott vele.
De ugyanígy egy fordító szemüveget is 2 hét alatt visszafordít.
Az orvostudomány fejlődik, már képesek a végtagok elszakadt idegeit össze varrni, de még mindig nincs megoldás a sérült központi idegrendpályák összeillesztésére.
Sikeresen viszzavarrhatnak egy levágott végtagot, de egy elszakadt gerincvelő össze illesztéséhet kevés a tudás, technológia.
Arról még nem is szóltunk, hogyan lehetne életben tartani az agyat, fejet, test nélkül, annak folyamatos oxigénellátásra van szükség, 4-5 perces oxigén hiányos időszak, amit károsodás nélkül átvészel - erre is kellene technológia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!