Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémiában, a tömegkoncentráció...

Kémiában, a tömegkoncentráció jelében mit jelent a "b" a ró alsó indexében?

Figyelt kérdés
Az is érdekelne, hogy ugyanennek jelölésnek az angol (vagy nemzetközi) változatban mit jelent a ró alsó indexében az "i"?

2024. márc. 2. 12:25
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem nagyon értek ehhez konkrétan, de a jobb alsó sarokba írt betű csak megkülönböztetést szokott jelenteni, szóval gondolom, itt is ez a helyzet.
2024. márc. 2. 13:01
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha magyarul b és angolul i, akkor én így kapásból arra asszociálok, hogy belső vagy inner, de ugye ennek a szövegkörnyezetből kell kiderülnie. Anélkül én is csak annyit tudok mondani, hogy két különböző dologra vonatkoznak, tehát máshogy jelölték őket. Esetleg tudsz küldeni egy képet, hogy hol láttad?
2024. márc. 15. 11:27
 3/5 A kérdező kommentje:
2024. márc. 15. 11:49
 4/5 anonim ***** válasza:

[link] hu.wikipedia.org/wiki/Vita:Koncentráció

Ez alapján a magyar változatban az oldószer az A komponens, a tömegkoncentráció számlálójában pedig a B komponens mennyisége (m_B) szerepel. (Megjegyzés: a képleteknél fontos, hogy kis- vagy nagybetűt használunk.)

Az angol indexelés magyarázatát még nem tudom, de picit majd még egyser ránézek, és beírom, ha rájövök.

2024. márc. 15. 12:43
 5/5 anonim ***** válasza:
Amúgy gyanús, hogy angolban csak a szokásos index, mint amit például az összegzésnél is használnak. Tehát ha van egy N komponensű elegy/keverék/oldat, akkor m_i (i = 1..N) az i-edik komponens tömege. (Hogy ennek mi az eredete, az egy jó kérdés, kézenfekvő lenne azt mondani, hogy az "index" szó rövidítése, de kézenfekvő magyarázat gyakran nem a valódi magyarázat, sajnos.)
2024. márc. 15. 13:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!