Egy 100 tonnás űrhajónak Jouleban kifejezve mennyi energiára lenne szüksége hogy elérje a Proxima Centaurit a fénysebesség 30%-val utazva?
az űrben is van súrlódás és a fénysebesség 30%-ánál egyáltalán nem elhanygolható.
ilyen sebességnél egy porszem is akkora energiával csapódik be, hogy több méteres páncélzat sem állítja meg.
szóval a kérdésre válaszolva, a franc se tudja, mert folyamatosan üzemeltetned kell egy valamilyen elven működő elhárítórendszert is. (meg persze életfenntartás, védekezés a kozmikus sugárzás ellen stb.)
igazából nem az a probléma, hogy eljussunk oda. vagy legalábbis az a probléma kisebbik része. egyben tartani a hajót és életben a legénységet sokkal problémásabb.
"45 milliárd Joule jött ki, szóljatok ha nem jól jött ki a matek nekem"
Szerintem nem. Az 1. válaszoló által megadott képlet alapján nekem 4,05*10^19 J jön ki. Lassítással is számolva nyilván a kétszerese. (Plusz az 5. válaszoló által írt egyéb költségek.)
Az könnyű belátni, hogy ehhez az űrhajó eredeti tömegének 9%-át kitevő anyag + antianyag üzemanyag kell. (Teljes annihilációval, 100% hatásfokkal számolva, ami azért nyilván eléggé idealizált.) Az azért kicsit több, mint 3 kockacukor egy 100 tonnás űrhajó esetén...
"Valami erőtér vagy szén-nancső palást elegendő lenne a mikrometeoritok kivédéséhez vagy még az is kevés lenne?"
1 g porszem a fénysebesség 30%-ával az már nukleáris robbantás kategória. igaz annak kicsi, de páncélnak rengeteg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!