Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Föld miért forog a saját...

A Föld miért forog a saját tengelye körül a Hold miért nem?

Figyelt kérdés
jan. 1. 08:45
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"a Hold tavolodasa okozza"

Csak részben. A Föld épp úgy be fog állni (majd jó sokára) a Naphoz képest mindig ugyanazzal az oldalával, ahogy most a Hold kering a Földhöz képest.

jan. 2. 00:58
 12/20 anonim ***** válasza:

#11 igen, most nézem a wiki-n, ezt írják:

"... A hullámhegyet hívjuk dagálynak, a hullámvölgyet apálynak. A jelenségben még a Nap vonzása is szerepet játszik, ám annak hatása csak mintegy 1/3-a a Holdéhoz képest"

tehát akkor a Hold a maradék 2/3-ad részben lassít minket

jan. 2. 14:19
 13/20 anonim ***** válasza:
A Holdnak tetszünk, ez jó hír.
jan. 2. 23:42
 14/20 krwkco ***** válasza:
100%

"A Holdnak tetszünk, ez jó hír."

Sajnos ez nem ilyen egyértelmű. Lehet, hogy éppen hátat fordít nekünk. :-(

jan. 3. 08:48
 15/20 krwkco ***** válasza:

"A Föld épp úgy be fog állni (majd jó sokára) a Naphoz képest mindig ugyanazzal az oldalával, ahogy most a Hold kering a Földhöz képest."

A Föld nem lehet egyszerre kötött tengelyforgású a Naphoz és a Holdhoz képest is. És mivel a Hold árapály hatása erősebb, ezért a Hold felé fogja ugyanazt az oldalát mutatni. Ebbe a Nap okozta árapály csak bele fog zavarni, de a Hold hatása továbbra is erősebb marad.

jan. 3. 08:56
 16/20 TappancsMancs ***** válasza:

9 Ez jó volt. :)

(Próbáltam rákeresni a Verne Gyulára a Francia Nemzeti Levéltárban és nincs rá találat. Ellenőrzésképp a Napoléonra 12474 eredmény.) :P

jan. 3. 12:23
 17/20 Meton ***** válasza:
Szerintem a kérdés lett rosszul megfogalmazva. Szerintem inkább az a kérdés, hogy a Hold forgási ideje mért van pontos szinkronban a keringési idejével? Vagy a Föld forgása miért nincs szinkronban a keringési idejével? Kábé egy negyeddel túlfordul, amikor körbeér. A Hold soha nem fordul túl.
jan. 8. 11:44
 18/20 anonim ***** válasza:
Az, hogy a Hold jelenleg billeg, azt jelenti, hogy olyan erő van, ami a jelenlegi egyensúlyi helyzetbe téríti vissza.
jan. 8. 11:58
 19/20 Meton ***** válasza:
11-es, mégis mikor fog annyira lelassulni és miért? Nekem csak egy tippem van erre, mégpedig az, hogy valamilyen módon változik a bolygó átmérője. Vagy a tömege. A súrlódást nem egészen értem, végülis elvileg a világűrben lebeg a Föld, semmihez nem ér hozzá. Vagy a billegést. Mégis milyen erő billegteti a Holdat?
jan. 9. 00:04
 20/20 krwkco ***** válasza:

"mégis mikor fog annyira lelassulni és miért?"

Nem én vagyok a 11-es (hál' Istennek, mert Ő téves dolgot ír), de a "miért"-et leírtam a 8-as válaszban.

jan. 9. 03:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!