A Föld miért forog a saját tengelye körül a Hold miért nem?
"a Hold tavolodasa okozza"
Csak részben. A Föld épp úgy be fog állni (majd jó sokára) a Naphoz képest mindig ugyanazzal az oldalával, ahogy most a Hold kering a Földhöz képest.
#11 igen, most nézem a wiki-n, ezt írják:
"... A hullámhegyet hívjuk dagálynak, a hullámvölgyet apálynak. A jelenségben még a Nap vonzása is szerepet játszik, ám annak hatása csak mintegy 1/3-a a Holdéhoz képest"
tehát akkor a Hold a maradék 2/3-ad részben lassít minket
"A Holdnak tetszünk, ez jó hír."
Sajnos ez nem ilyen egyértelmű. Lehet, hogy éppen hátat fordít nekünk. :-(
"A Föld épp úgy be fog állni (majd jó sokára) a Naphoz képest mindig ugyanazzal az oldalával, ahogy most a Hold kering a Földhöz képest."
A Föld nem lehet egyszerre kötött tengelyforgású a Naphoz és a Holdhoz képest is. És mivel a Hold árapály hatása erősebb, ezért a Hold felé fogja ugyanazt az oldalát mutatni. Ebbe a Nap okozta árapály csak bele fog zavarni, de a Hold hatása továbbra is erősebb marad.
9 Ez jó volt. :)
(Próbáltam rákeresni a Verne Gyulára a Francia Nemzeti Levéltárban és nincs rá találat. Ellenőrzésképp a Napoléonra 12474 eredmény.) :P
"mégis mikor fog annyira lelassulni és miért?"
Nem én vagyok a 11-es (hál' Istennek, mert Ő téves dolgot ír), de a "miért"-et leírtam a 8-as válaszban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!