Ha tényleg olyan sok csillag van az égen mind ahogy mondják akkor miért sötét az ég este ?
"Körülbelül 200,000,000,000,000,000,000,000 csillag van az univerzumban. Ez a látható becsült csillagszám, ennyi csillagnak teljesen be kéne teríteni éjjel az eget."
Elmondtad ezt a csillagoknak is? Lehet, hogy ok ezt nem tudjak, hogy annyiuknak teljesen be kene teritenie ejjel az eget, azert nem teszik.
"ennyit lehet(ne) látni, fényszennyezéstől távol. Mert valószínűleg ez az oka, hogy keveset látsz."
Űrhajósok akkor miért nem látnak többet? Az űrben nincs fényszennyezés.
Már írtam pár dolgot az 5. válaszban.
Annyit hozzátennék, hogy a Naprendszer azért nem üres, mert a Nap folyamatosan árasztja magából az anyagot egyrészt a Napszéllel, másrészt a Napkitörésekkel. Éppen most aktív szakaszban van a Nap, amelynek 11 éves periódusai vannak. Október 31. én volt egy elég nagy Kitörés, de szinte állandóan történnek kisebbek, a jövő év elejére várható megint egy nagyobb.
Ez az anyag eloszlik a Naprendszerben, amit valószínűleg nem hagy el és ugye már 4,5 milliárd éve tart, vagyis a Naprendszernek van egy sűrűsége, most attól függetlenül, hogy elképesztően nagy, így az anyag mégis ritka benne, de egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy üres.
A csillagközi térbe a nóva és szupernóvarobbanások juttatnak ki gigászi mennyiségű anyagot, bár ezek többnyire felhőkben maradnak, de sok ilyen felhőnek kell léteznie, mert sok öreg óriáscsillag ért már ebbe a periódusba az Univerzum keletkezése óta. Ám mégis máshol is van anyag, amint írtam köb-kilométerenként egy atom átlagban.
Ezeknek még a Naprendszer kialakulása előtt kellett kijutnia a csillagközi térbe, hiszen volt itt előtte csitt-csatt, bimm-bumm, csak erről nem sokat tudunk, mert a Nap lényegében még egy fiatal csillag a 4,5 milliárd évével. Mindenesetre a csillagközi térbe jutott anyag viszonylag egyenletesen eloszlott és bár meglehetősen ritka, mégis a nagyon-nagyon távolról érkező fény egyre nagyobb bizonyossággal ütközik ezzel az anyaggal, amiben aztán elnyelődnek a fotonok. Minél távolabbról jön, annál biztosabban.
Lehetséges, akkor elnézést, erre az adatra emlékeztem de lényegében a kérdés megválaszolásához majdnem mindegy, a lényeg, hogy van anyag a csillagközi térben is és bár igen ritka, de minél messzebbről jön a fény, annál biztosabban elakad ebben a ritka anyagban és elnyelődik.
Amúgy ezt még kísérleti úton nem ellenőrizték, hogy mennyi az anyag a csillagközi térben, ezt számítások alapján gondolják.
Bevallom, régen olvastam erről, a mostani számítások szerint akkor több lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!