Miért nem szeretik az emberek a természettudományokat?
Részben valóban azért, mert nehéz a természettudomány (most vegyük ide a matekot is), és ezt mindenki tapasztalja a maga egyéni szintjén valamilyen mértékben. Másrészt azonban szerintem van egy társadalmi beidegződés is, ami még inkább beleplántálja az emberek agyába, hogy
1. "a matek, fizika, kémia nehéz", amit már akkor tud a gyerek az iskolában, amikor még nem is tanulta;
2. "a matek, fizika, kémia, biológia nem kell semmire, mert anyád is 2-es volt belőle, mégis él" - következésképpen nem érdemes belefektetni annyi energiát, ha anélkül is boldogulunk;
Sajnos "divat" rossznak lenni matekból, fizikából és kémiából, mintha ez mutatná az illető egyéniségét, önállóságát, lazaságát. Aki pedig esetleg jó ezekből, annak automatikusan jár a pedálmedál.
Mi az a baromság, hogy úgysem lehet elhelyezkedni? Csak azokkal lehet szinte...semmi humán dologra nincs most igazán kereslet..
De a mérnökökre, orvosokra, természettudományos tárgyat oktató tanárokra baromi nagy szükség van!!!
Az elhelyezkedési lehetőségekről:
Mérnökre valóban nagy kereslet van, bár az szerintem nem jellemzően természettudományos vonal. Orvosra nem tudom, mekkora a kereslet, de én sok jót még nem hallottam orvosis ismerőseimtől az álláslehetőségekről. Arról meg pláne, hogy mennyire fizetik meg a 6 év szívást. De az orvostudomány is csak a tágan értelmezett természettudományba fér bele. Tanárokra ellenben nagy az igény, ez biztos, viszont a foglalkozás társadalmi megbecsültsége oly' alacsony, hogy nagyon kevesen vágnak bele. A TTK-kon gyakran az megy tanárnak, aki nem fér be a kutatói szakokra, szakirányokra. És akkor az alacsony fizetést és a tanárveréseket ne is említsük... A kutatói szakokhoz elhivatottság és rátermettség kell, mert ha végzel, akkor egy örökös versenybe kerülsz, ahol mindig tudni kell új eredményt felmutatni, ez sem vonz mindenkit. Sokan (azok közül is, akik kutató szakon végeztek) valamilyen labortechnikusi vagy hasonló munkát választanak. Ez szerintem kicsit unalmas, de többnyire nem rossz pénzt adnak érte. Aztán ott vannak a természettudományos szakmák "kitaszítottjai", az orvoslátogatók és társaik, akik gyógyszer- és műszergyárak termékeit kínálgatják megvételre orvosoknak és laboroknak. Ez baromi jól fizet, de már nincs sok köze a tudományhoz.
Dehogyis. Elhelyezkedési lehetőség a természettudományos karokon végzetteknek szinte zérus ! Tanári pályán sem lehet kezdeni semmit. Az alkalmazott kutatásokra van némi szükség, de ahhoz mérnöki iskola kell.
Gyakorlatilag nehéz elvégezni a természettudományos egyetemet, mert nagyon sokat kell tudni és tanulni, de megtérülése gyakorlatilag semmi, inkább mennek bárhova máshova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!