Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikor város szélén lehúzom...

Mikor város szélén lehúzom wc-ét az a szenyviz kb mennyi idő alatt jut el a város túlszélén lévő tisztíttóba?

Figyelt kérdés
2023. szept. 19. 00:16
 1/5 anonim ***** válasza:
73%
Mekkora város?
2023. szept. 19. 00:22
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A csatornázás úgy van méretezve, hogy alacsony kihasználtság esetén se teljen több időbe néhány óránál a kérdéses dolog.

A csatornáknak van egy minimális áramlási sebességigényük. Ha ez nincs betartva, akkor a felhalmozódó iszap dugulást okozhat.

2023. szept. 19. 00:59
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Ha 0,7m/s-nél (2,5km/h) alacsonyabb akkor képes lerakodni (egészen pontosan 0,7m/s-nél a már lerakódott iszapot képes fel"kapni"). Ha 1,3m/s-nél (4,7km/h) meg már az történik, hogy a víz elfolyik és lerakja az iszapot. A kettő között kell tartani a sebességet. Szintén a gyorsabb áramlásoknál meg már örvénylés is kialakulhat ami szintén nem kedvező. Olyan átlagosan 3km/h az egy "jó" sebesség tud lenni.
2023. szept. 19. 01:05
 4/5 Kólauborkával ***** válasza:
75%

Na ez érdekelne pontosan, ez áramlástanban meghatározott dolog vagy tapasztalati érték? Ha van matematikája esetleg tudnál könyvet ajánlani hozzá? (Akárki aki ért hozzá és tud ajánlatot tenni).

Köszönöm.

2023. szept. 19. 16:10
 5/5 anonim ***** válasza:
76%
4 (2023.09.19. 16:10): Én úgy tudom tapasztalati értékek ezek. Van itthon egy "épületgépészeti zsebkönyv" névre hallgató könyvecském, abban találtam ezeket a számokat. De pl. ezen az oldalon is ezek a számok vannak: [link]
2023. szept. 19. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!