Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit ettek Európában az Ázsiábó...

Mit ettek Európában az Ázsiából és Amerikából átvett növények előtt?

Figyelt kérdés
Ugyebár a paprika, paradicsom, paprika Amerika kontinenseken őshonos, a Sárgarépa, Káposzta ázsiai, szóval mit ettek az európaiak, mielőtt ezek átjöttek hozzánk?
2023. aug. 19. 18:17
 1/8 A kérdező kommentje:
Nézegetem a zöldségeket, nem nagyon találok európai eredetűt
2023. aug. 19. 18:25
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt azt, hogy Ázsiában őshonos ne úgy értsd, hogy az dél-Kínát jelenti, és csak a modern korban jutott el hozzánk. Ázsia a közel-kelet is, ahol úgy en block maga az óvilági mezőgazdaság nagyrészt kialakult 6000-8000 éve. Szóval időszámításunk előtt sok ezerben eleve nem csak helyi növényekkel indult az európai növénytermesztés, hanem jórészt közel-keletiekkel, mint pl a búza.

Másrészt, volt azért bőven ehető növény Európában is. Vadalma, vadkörte, vadkáposzta, póréhagyma, sóska, sokféle bogyós gyümölcs, stb stb

2023. aug. 19. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
A póréhagyma nem egyiptomi? A sóska, vadkáposzta európai valóban, a többi azonban gyümölcs, azokat nem nagyon égették pl. a töltöttkáposzta vagy a paprikás helyett, mert egy kicsit édeskések, vagy mégis?
2023. aug. 19. 18:55
 4/8 A kérdező kommentje:
Égették = ehették, csak a hülye helyesírás-ellenőrző.
2023. aug. 19. 18:58
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Gabonaféléket, búzából, árpából, rozsból készült kenyeret, hüvelyeseket, levél- és gyökérzöldségeket, gombákat, tejtermékeket (vaj, túró, sajt), korpából erjesztett cibere levest amit sűrítettek tejföllel, liszttel, tojással, de készítették gyümölcsből is.

Hús is akadt azért az étrendben, disznó, marha, baromfi, kecske, hal, vadak, igaz a szegényebb néprétegeknek ritkábban. A húsokat, tésztaféléket ragukkal, mártásokkal fogyasztották. Ízesítéshez használtak sót, tárkonyt, majoránnát, petrezselyemzöldjét, rozmaringot, lestyánt, csombort, illetve mindenféle zöldfűszert, ami helyben megtermett.

2023. aug. 19. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az első tönkölybúzát a sumerek termesztették, ez az őse az összes mai búzafajtáknak, majd ez szétterjedt észak-Afrikától (Egyiptom) kezdve a görög-római kultúrvilágban, bár Európában már nem ezt az ősi formát termelték régebben sem, hanem nemesített változatát.

Mi magyarok elsősorban kölest, hajdinát ettünk a honfoglalás korától nagyobb mennyiségben. Az árpatermesztés is jelentős volt, ez elsősorban takarmánynövény volt.

A káposzta, hagyma, cékla is mindennapi eledel volt.

A honfoglaló magyarok kis vászonzacskóban szárított hús és növénydarabokat vittek magukkal és ezt megfőzték, feltalálva a korai Maggi levest és mivel a nyeregtáskában tartották, ezért gondolták tévesen rólunk, hogy a 'nyereg alatt puhítjuk a húst'.

A tojás, a tej is mindennapi eledel volt a sajtok és a hús mellett és a különféle kásák, szárított, vagy aszalt zöldségek, gyümölcsök.

Na és természetesen a folyami, vagy tengeri halételek. Ez különösen a tengerparti népek ételét tette változatossá.

2023. aug. 20. 00:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A nyugat-ázsiai eredetű földművelés és az ehhez szükséges import növények előtt pedig vadászó-gyűjtögető közösségek éltek Európában akik főként vadhúst, halat, magvakat, bogyókat, gyümölcsöket fogyasztottak.
2023. aug. 20. 01:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Szóval nem volt valami zöldségféle, amit kiszorított a krumpli, a káposzta és a paprika, ugye?
2023. aug. 20. 22:02

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!