Mit ettek Európában az Ázsiából és Amerikából átvett növények előtt?
Egyrészt azt, hogy Ázsiában őshonos ne úgy értsd, hogy az dél-Kínát jelenti, és csak a modern korban jutott el hozzánk. Ázsia a közel-kelet is, ahol úgy en block maga az óvilági mezőgazdaság nagyrészt kialakult 6000-8000 éve. Szóval időszámításunk előtt sok ezerben eleve nem csak helyi növényekkel indult az európai növénytermesztés, hanem jórészt közel-keletiekkel, mint pl a búza.
Másrészt, volt azért bőven ehető növény Európában is. Vadalma, vadkörte, vadkáposzta, póréhagyma, sóska, sokféle bogyós gyümölcs, stb stb
Gabonaféléket, búzából, árpából, rozsból készült kenyeret, hüvelyeseket, levél- és gyökérzöldségeket, gombákat, tejtermékeket (vaj, túró, sajt), korpából erjesztett cibere levest amit sűrítettek tejföllel, liszttel, tojással, de készítették gyümölcsből is.
Hús is akadt azért az étrendben, disznó, marha, baromfi, kecske, hal, vadak, igaz a szegényebb néprétegeknek ritkábban. A húsokat, tésztaféléket ragukkal, mártásokkal fogyasztották. Ízesítéshez használtak sót, tárkonyt, majoránnát, petrezselyemzöldjét, rozmaringot, lestyánt, csombort, illetve mindenféle zöldfűszert, ami helyben megtermett.
Az első tönkölybúzát a sumerek termesztették, ez az őse az összes mai búzafajtáknak, majd ez szétterjedt észak-Afrikától (Egyiptom) kezdve a görög-római kultúrvilágban, bár Európában már nem ezt az ősi formát termelték régebben sem, hanem nemesített változatát.
Mi magyarok elsősorban kölest, hajdinát ettünk a honfoglalás korától nagyobb mennyiségben. Az árpatermesztés is jelentős volt, ez elsősorban takarmánynövény volt.
A káposzta, hagyma, cékla is mindennapi eledel volt.
A honfoglaló magyarok kis vászonzacskóban szárított hús és növénydarabokat vittek magukkal és ezt megfőzték, feltalálva a korai Maggi levest és mivel a nyeregtáskában tartották, ezért gondolták tévesen rólunk, hogy a 'nyereg alatt puhítjuk a húst'.
A tojás, a tej is mindennapi eledel volt a sajtok és a hús mellett és a különféle kásák, szárított, vagy aszalt zöldségek, gyümölcsök.
Na és természetesen a folyami, vagy tengeri halételek. Ez különösen a tengerparti népek ételét tette változatossá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!