Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » "Macska a forró bádogtetőn"...

"Macska a forró bádogtetőn" helyett, de tényleg: hány fokra melegszik fel a tetőn a horgany- vagy horganyzott lemez (festett vagy fényes) nyáron, napsütésben?

Figyelt kérdés
Saccolástól kíméljetek!

2023. júl. 24. 10:03
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
40-50 °C. A bitumenes lemez 60 °C-ra is.
2023. júl. 24. 13:14
 2/9 A kérdező kommentje:

Szerinted akkor nem melegszik fel +70 fölé?

Egy bádogszegély toldásjavítására használtam egy terméket, és annak a műszaki adatlapján az van, hogy "Alkalmazási hőmérséklet -20 °C-tól +70 °C-ig". Viszont a fedőfóliája (mert ez egy alumínium fedőfóliával társított modifikált bitumenes öntapadó szalag) ebben a nagy melegben levált. Megreklamáljam vagy ne?

2023. júl. 24. 15:02
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Megreklamálhatod, de az öntapadós/ragasztós dolgok 99%-a azért válik le, mert a felhasználó nem tisztította le rendesen a felületet amire ragasztani akart. Ezt a gyártók és forgalmazók is tudják, nem valószínű, hogy törődnének vele, a te hibádnak fogják elkönyvelni.
2023. júl. 24. 15:17
 4/9 A kérdező kommentje:
Félreértettél. Nem az alapfelülettől (ami egyértelmű, hogy az én hibám lenne), hanem a gyárilag a bitumenes öntapadó rétegen lévő fényvédő alufólia vált le, és nem tudom, hogy azért-e, mert nagyobb manapság a hő a tetőn, mint 70 fok, és csak 70 fokig garantálják, hogy használható.
2023. júl. 24. 16:36
 5/9 anonim ***** válasza:

Leválhatott attól és ezer mástól, például a helytelen gyártástól, szállítástól, tárolástól, a közbe na lemezt ért hatásoktól stb. Itt a gond az, hogy ilyesmit nem lehet meghatározni, mert nem ismerjük a szóban forgó folyamatokat, sőt azt se, voltak-e mások is.

Ha reklamálsz, az egy nézetkülönbség, és mindig az állító bizonyít. Nem fogod tudni bizonyítani, hog mindenben az előírás szerint jártál el (például meggyőződtél, hogy a forgalmazó mindent betartott és jó terméket adott el - mert ha nem, akkor az ő sara). Azaz ez egy rettentően drága eljárás és az eredménye minimálisan is erősen kétséges. Jobban jársz, ha keresel megoldást a problémára, akár a gyártó tanácsát kérve.

Ami az eredeti kérdést illeti, ott is a fő probléma az egzakt mérés. A Szaharában a sivatagi por tud 70 fog feletti lenni. Ennek mérése egyszerű, a por alá dugják a mérőeszköz szenzorát. Így a por körbeveszi azt. Bádognál ez nem megy, mert a felszín mérése komplikált és pontatlan. De lehet 70 fok is, az utóbbi napokban ez helyenként elképzelhető, főleg fekete felületeknél. Világosnál már kétséges. Csak hogy mérjük ki hitelesen?

2023. júl. 25. 00:16
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha jó szögben áll éppen (azaz merőleges) és fekete, simán lehet 70 fokos szélcsendben.
2023. júl. 26. 15:23
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a véleményeteket és a segítséget: tehát lehet akár 70 fok is, de nem igazán lehet bizonyítani, a mérés bizonytalansága miatt. A sötét szín helyett olyat válasszak, ami visszatükrözi a fényt - és ezzel együtt a hőt is (ez jó, mert van ilyen típus).
2023. júl. 27. 12:47
 8/9 anonim ***** válasza:

Mértem, igaz nem túl pontos hőmérővel _ 67°C.

[link]

[link]

Virágzó kreativitásom egyik melléktermékét megtaláltam a lomtáramban, egy szép furatos acéllemezt. A furatba szilikonzsírt tettem, és egy egyszerű húshőmérőt. Meg is csicsogtattam.

Időjárás a a mérés alatt izzasztó kánikula 35 °C árnyékban, derült felhő mentes ég.

Mérés helye: Egy alföldi kisváros.

Az acéllemez tájolása Napra merőleges (+- 3°)

Mérés ideje ~ 13:30

2023. aug. 14. 20:15
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nem is gondoltam, hogy valaki mást is izgat ez a dolog, és elvégez erre egy kísérletet. Tehát nem ment fel a hőmérséklet +70 fok fölé, és ha a lemez alatt egy jó hővezető anyag van, akkor biztosan +70 alatt maradunk. Viszont már tudunk tojást sütni rajta.
2023. aug. 16. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!