Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

"A" ember azt állítja, hogy a Föld gömbölyű.

"B" ember azt állítja, hogy a Föld geoid alakú.

2023. júl. 16. 11:44
1 2
 11/20 TappancsMancs ***** válasza:

vagy...

Egy 10 mm-es csapágygolyó szférikussági pontossága:

0.00025 mm.

Így a tökéletes gömbtől 0,0025%-ban tér el. Mégis golyónak vagy gömb alakúnak mondjuk. Csak mérési ponotsság kérdése ez, semmi más.

[link]

2023. júl. 16. 19:48
 12/20 A kérdező kommentje:
Miért van az, hogy miután sadam leírta, hogy nem geoid, a válaszolók azon erősködnek, hogy geoid?
2023. júl. 16. 21:18
 13/20 Mojjo ***** válasza:
100%

@12: Egyrészt egyetlen válaszadó sem erősködött utána, hogy geoid, az egyik leírta, hogy a geoid gyakorlatilag gömbnek vehető, egy másik meg azt, hogy földrajzórára a geoid szót kell megtanulni.

Másrészt nem igazán van oda senki a béna álkérdésekért, amit csak azért ír ki a kérdezője, hogy okoskodhasson egy sort. Ráadásul - ahogy az okoskodóknál már csak lenni szokott - szépen mellélőve a dologgal.

Harmadészt meg mind a gömb, mind a geoid közelítő forma. És nagyjából mindenki tisztában van ezzel, akár gömböt, akár geoidot mond.

2023. júl. 16. 23:30
 14/20 anonim ***** válasza:
Ha csak így teszed fel a kérdést, mindkét ember jó választ adott. Hogy gömb vagy geodid, annak jelentősége az utca embere számára kereken nulla. Tudományos igénnyel meg a geoidot is lehet tovább boncolni. És az sem mindegy, mikor válaszolnak, a geoid alak pontosítására műholdakkal került sor.
2023. júl. 17. 00:03
 15/20 TappancsMancs ***** válasza:

Talán Sadam majd lepontozol, bár inkább egy pontosítás és kiegészítést tartok csak fontosnak a kérdésben, és csak azt pontosítanám, hogy nem geoid és nem is gömb. Te is úgy írtad, hogy "Nagyon szigorúan véve egyiknek sem.". De a "gömb"-öt azt nem csak a geometriailag tökéletes gömbre mondják, hanem ami láthatóan gömb alakú, labda, Föld, csapágygolyó és akár egy narancs is beleférhet. Ha a Föld nem gömb alakú, akkor egy labdára miért is mondanánk, márpedig helytálló, hogy a labda gömb alakú.

Ezek az elnevezések az amúgy további Föld alakzat meghatározásokban pontossági kérdések, hogy melyik mennyire pontosan fedi le a Föld alakját. A gömb nyilván kevésbé pontos, de alapvetően megfelelő és lényegileg helyes az is, mint ahogy egy labda is gömb, mert így mondjuk az alakzatát. Ha a Földre nem mondhatjuk, hogy gömb alakú, akkor a labdára sem mondhatjuk és még egy láthatóan nagyon pontosan kivitelezett csapágygolyóra sem, márpedig mondjuk. És ez rendben is van.

Ezek csak pontosítási megnevezések és vannak továbbiak is a kérdésbeli kettőn kívül, és mindnek meg van az értelme és jogosultsága és használhatósága. Csak az emberek ahhoz vannak szokva, hogy egy "vagy-ez-vagy-az" két választásos sémában gondolkodjanak, holott sok minden "is-is" ténylegesen.

- A "geoid" egy tudományos megnevezés és érvényes az "is". A "geoid" szintet, vagy alakzatot a tengerszint feletti magasságok meghatározásánál használják, mint egy hegy magassága vagy egy város tengerszint feletti magassága. És pontosabb mint a geometriailag tökéletes gömb, de nem állítják, hogy az a Föld tökéletesen pontos alakzat, csak pontosabb. Illetve valóban sok helyen akként írják, és a "pontosabb" megfelelőbb lenne (vagy valami más esetleg).

A "geoid" az nem a Föld valós legprecízebb alakja, nem a Föld valós domborulatai topográfiailag, hanem egy tengerszinthez mérési átlagolt alakzat. Egy pontosítással van csak dolgunk, ugyanúgy mint a gölmb alak esetén.

Ettől még érvényes megnevezés a gömb, a geoid és a tényleges domborulatok is, ami nyilván amorf alakzat és nem azonos semmilyen tökéletes geometriai alakzattal. A tökéletes alakzatba igazából még egy apró kis szikla is beletarozik - nyilván. Még akkor is, ha egy nagy zivatar kimos egy földgöröngyöt, akár azt is beleszámíthatjuk a Föld alakjába, de a geoid nyilvánvalóan nem erről szól, hanem egy átlagolás és a tökéletes gömbhöz képest pontosabb is.

Itt egy kép, amin mutatja az alakzatokat: a 2-es a zöld szaggatott vonal az átlagolt geometriailag tökéletes ellipszoid és már az sem a gömb, és az 5-ös a geoid (leírásban alatta benne vannak a jelölések).

[link]

(forrás: [link] )

Itt egy másik ábrán még jobban mutatja be a különböző felszín modelleket. (A gömb viszonyítás itt nincs rajta.)

piros - ellipszoid

kék - geoid

zöld - topográfiai felszín (ebben vannak a hegyek, stb)

És érdemes a képaláírást is elolvasni: " A különböző felszínmodellek összehasonlítása: a Föld valódi felszíne (topografikus), a geoid és az ellipszoid alak."

[link]

(forrás: [link] )

Vagyis van több meghatározás, mint kettő és mindegyik a maga használatában igaz.

Ebben a sorrendben egyre pontosabbak:

- Gömb - A legátfogóbb alakzati megnevezés (geometriai).

- Ellipszoid - Lapított gömb (geometriai).

- Geoid - Egy tengerszinti alakzat ami nem pontos ellipszoid (topográfia, földtan, térképészet).

- Topográfiailag tökéletes - Ez a földfelszín, hegyek, völgyek és tengerfenék felszínének alakja.

- Ezekben még nincs nyivlán benne az utolsó kis földgöröngy, amit elmos egy nagy esőzés is, az nyilván még pontosabb lenne, de képtelenség felmérni (és fölösleges is).

Amúgy meg, ha a Földre nem mondhatjuk, hogy gömb alakú, akkor valójában semmire sem mondhatnák. Egy kerámia tégla is téglatest alakú. A felülete porózus és egyenetlen, de téglatestnek mondjuk.

Ezeknek akkor milyen alkja van? :)

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2023. júl. 18. 13:46
 16/20 sadam87 ***** válasza:

Kedves TappancsMancs!

Nem nagyon értem, miért is nekem címzed ezt az írásodat?

1. Úgy kezdtem a válaszomat, hogy "Nagyon szigorúan véve". Az meg ugye arra vonatkozik, hogy pontosan milyen alakja van a Földnek. Természetesen én sem tartom általában hibásnak, ha valaki általában (ha nem a Föld szigorúan pontos alakjáról van szó) azt mondja, hogy a Föld gömb alakú. De vannak olyan esetek, amikor fontos a pontos alak (például egy műhold pályájának meghatározásánál már nem biztos, hogy elég gömbbel számolni).

2.Nagyon szépeket írsz a geoidról, csak nem értem, hogy miért nekem írod, amikor ezzel tisztában vagyok. Le is írtam én is, hogy mi az, szóval miért ismétled ezt meg nekem?

3. "Amúgy meg, ha a Földre nem mondhatjuk, hogy gömb alakú, akkor valójában semmire sem mondhatnák. Egy kerámia tégla is téglatest alakú. A felülete porózus és egyenetlen, de téglatestnek mondjuk."

Hát mondjuk ez kizárólag attól függ, hogy milyen pontos meghatározásra van szükségünk. Van amikor elég jó modell a gömb (vagy a téglatest), és van amikor nem. És igen, matematikai értelemben semmi nem tökéletesen gömb alakú, ez van.

2023. júl. 18. 13:58
 17/20 TappancsMancs ***** válasza:

Igen, írtam is, hogy úgy kezdted, hogy "Nagyon szigorúan véve"... és úgy folytattad, hogy "... egyiknek sem."

Ez azért erős túlzás szerintem így mondva, mert akkor a geometrián kívül nincs bömb, nincs kerek, nincs kör és nincs téglatest sem. Az "egyik sem" helyett akkor már a mindkettő a jó válasz.

2023. júl. 18. 14:57
 18/20 TappancsMancs ***** válasza:

Mint írod is: "Hát mondjuk ez kizárólag attól függ, hogy milyen pontos meghatározásra van szükségünk. Van amikor elég jó modell a gömb (vagy a téglatest), és van amikor nem. És igen, matematikai értelemben semmi nem tökéletesen gömb alakú, ez van."

Talán kicsit elkapkodtad ahogy írtad. :) Nyilván érted.

2023. júl. 18. 14:58
 19/20 TappancsMancs ***** válasza:

És talán egy történelmi érdekesség is ... az egyiptomi piramisok alakja is ugyanez az eset.

A Gízai Nagy Piramis is milyen alakú, ha nem gúla.

[link]

Persze a sima burkolat már többnyire hiányzik róla, de attól még gúla alakú az. És eredetileg sem volt teljesen gúla alakú, mert horpadtak az oldalai, kissé konkáv alakú. A horpadást megmérték és 0,92 méter.

Scientific Research Publishing oldalán egy publikációból (forrás lent):

"A Nagy Piramis homorúsága a stabilitáshoz szükséges befelé hajló pályákból származtatható"

"Absztrakt

A Nagy Piramis homorú jellege, hogy mind a négy lapja enyhén be van húzva a középvonala mentén."

Régi fényképen jól látszik:

[link]

Új fotón is:

[link]

Itt a formája sematikusan (az alsó a tényleges):

[link]

Ez a majdnem méretarányos ábrázolása, tehát nincs nagy horpadás rajta:

[link]

[link]

És a bicikli kereke is kör alakú.

[link]

2023. júl. 18. 15:00
 20/20 sadam87 ***** válasza:

"Ez azért erős túlzás szerintem így mondva, mert akkor a geometrián kívül nincs bömb, nincs kerek, nincs kör és nincs téglatest sem. "

És képzeld, tényleg így van!

"Talán kicsit elkapkodtad ahogy írtad. :) Nyilván érted."

Miért is? Mert szerintem meg nem...

2023. júl. 18. 15:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!