Vietnám déli részén miért szavanna az éghajlat, amikor egyenlítőinek kellene lennie?
Figyelt kérdés
2023. jún. 18. 00:41
1/11 anonim válasza:
Hol olvastad ezt, hogy Vietnám déli részén szavanna az éghajlat? Trópusi éghajlata van az egész ország területén, esőerdőkkel meg monszunerdőkkel borítva.
2/11 anonim válasza:
a tankönyvbe illő "szinte minden nap menetrend szerint eső" típusú egyenlítői éghajlat meglehetősen ritka, főleg olyan térségekben fordul elő, ahol a trópusi összeáramlási zóna szinte az egész évben uralja az időjárást. ez a zóna (ahol az északi és déli passzátszelek találkoznak) egyrészt évszaktól függően vándorol, másrészt az óceánok és kontinensek elhelyezkedése hatással van rá, így gyakran nem követi szorosan a földrajzi egyenlítőt.
3/11 anonim válasza:
#1 szigorúan véve sehol, ez pusztán éghajlati definíció, a köppen-féle osztályozás szerint az ország egy része a hangsúlyos száraz évszak miatt beleesik a "szavanna éghajlat" kategóriába, főleg délen.
valójában ezeken a részeket is monszunerdő borítja.
4/11 anonim válasza:
A monszunra az jellemzo hogy az ev nagy resze csapadekszegeny kb julistol 3 honapig viszont esik.
5/11 anonim válasza:
#4 a szavannára is hasonló jellemző. a lényegi különbség, hogy a szavannai esős évszak nem annyira markáns, nem hoz annyira kiadós esőt, mint a klasszikus indiai monszun.
valamint monszunerdők vannak olyan helyeken is, ahol az esős évszak nem annyira kiadós, viszont a száraz évszak rövidebb (vagy nem csontszáraz)
6/11 anonim válasza:
Erdo csak olyan helyen alakul ki ahol tobb a csapadek mint a parolgas. Ezzel egybevag hogy a szavannan joval kesebbet esik mint a monszun eghajlaton
7/11 anonim válasza:
1 hónapja esik az eső egész Ázsiában minden nap. Most kérdeztem meddig tart az esős évszak: Szeptember 1-ig a 10 éve itt élők szerint.
8/11 anonim válasza:
Idoszakos szavanna? Szaraz evszakban szavannas, esos evszakban meg mocsaras?
9/11 anonim válasza:
Én az egyenlítőnel lakók a tenger mellett.13°-15° volt sokszor januárban ,februarban. Áprilisban meg 45° itt Vietnám mellett.
10/11 anonim válasza:
1 hónapig kabátban aludtam , mert lusta voltam venni takarót. Légvonalban 1km-re voltam a beachtol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!