A glikolízis és a glükolízis kifejezés ugyanazt jelenti ?
Számít az egy pont? Befolyásolná az eredményed? Ha igen, akkor érdemes, forrásmegjelöléssel (lehetőleg nem 30-50 éves könyvekből).
De egyébként helyesen glikolízis. Szóval ha jegy nem múlik rajta, én nem vesződnék a balhézással.
Ha csak azért nem fogadták el, mert glükolízist írtál glikolízis helyett, az elég gáz. Fellebbezd meg!
Mindkét formát használják a magyarban, gyakran egyetemi jegyzetekben is. (Az alábbi eltés jegyzetben például mindkét formában előfordul, bár glükolízisként gyakrabban.)
De SZTE ÁOK jegyzetben is glükolízisnek írják.
Szóval szerintem nem igaz, hogy csak glikolízisként helyes. (A követelményrendszerben valóban így szerepel, de ahogy bemutattam, sok egyetemi anyagban is glükolízisként szerepel.)
Egyébként még ha el is fogadjuk, hogy csak a glikolízis forma helyes, akkor is helyesírási hibáért (ha nem értelemzavaró) nem lehet a biológia érettségin pontot levonni.
(Természetesen a fentiek csak arra vonatkoznak, ha tényleg csak ezért vonták le a pontot.)
#4 egy orvosi egyetemre való felvételinél minden pont számít. Nem, nem mindegy hogy 79 vagy 80 pont az írásbeli . Nem hobbiból érettségiztem bioszból hanem mert célom van vele, és nem a jegy számít hanem a % !!!
# 5 köszönöm szépen a bő választ, sokat segítettél :):) konkrétan egy folyamat neve kellett egy szóval , tehát másért nem tudtak levonni
#6 neked is köszönöm:)
Beleírtam az Érettségis gyűjtő csoportba időközben , ahol egy szaktanár is válaszolt, hogy érdemes, mert ez a pont jár .
Gondolom a II./7. feladatról van szó. Ha oda annyit írtál, hogy glikolízis, akkor járnia kell rá a pontnak. Csak arra utaltam, hogy ha mást is írtál (volna) be oda, akkor lehetséges (volna), hogy amiatt vonták le a pontot.
II/2-es kérdés . De szerintem ugyanarra gondolunk.
Mármint arra gondolsz hogyha írok oda egy rossz választ (pl kismacska) és utána írom a jó választ , akkor is vonhatnak le pontot hiába van ott a helyes megoldás ? Mert a megoldókulcsban is több lehetőség van helyes válasznak , viszont egy leírása is elég a +1 ponthoz.
Ja, igen, csak elírás.
Akkor nem jár a pont ha egymásnak ellentmondó válaszokat írsz. Például ha odaírod azt is, hogy glikolízis és azt is hogy tejsavas erjedés, akkor valószínűleg nem adják meg, mert a tejsavas erjedés nem jó (bár ez egy kicsit határeset az ellentmondásra).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!