Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hol lehet venni nagy tisztaság...

Hol lehet venni nagy tisztaságú toluolt?

Figyelt kérdés
Mérgező? Gyúlékony? Mennyire veszélyes használni, oldószerként?
2023. jún. 4. 23:43
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
A kénsavat olvastam. A többit nem. De ahogy így elnézem a következő a nátrium-klorid betiltása lesz, majd azt fogja követni a dihidrogén-oxid... Azt is csak méreg engedéllyel lehet majd megvásárolni. Aki robbanó anyagot akar előállítani hozzá fog jutni a cucchoz. Aki meg barkácsolni az meg szívjon. Én most eloxálni akartam, és nem lehet, mert a kénsav be van tiltva.
2023. jún. 5. 16:05
 12/19 A kérdező kommentje:

Szerencsére nekem kénsav nem kell.

De tényleg sokmindent betiltottak.

Igaz, csak most tudtam, meg.

2023. jún. 5. 17:41
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

#11 Válaszadó! Én nagyritkán nátrium-szulfáttal eloxálok. Csak kicsit meg kell savanyítani valamivel. Bármi jó sósavat kivéve.

Kimondatlan kérdést látok a szemedben:

- Honnan van nekem nátrium szulfátom?

Vas(3)-kloridra volt szükségem, de nem volt kedvem 30 kilométert utazni.

Kiindulási anyagok : Vasgálic (mezőgazdasági boltból), mosószóda, sósav.

Kétlépéses szintézis.

Első lépés vasgálic + mosószóda = ronda, világoszöld főzelék + nátrium-szulfát oldat.

Szóval a nátrium-szulfát melléktermékként képződik.

Második lépés a ronda menzai főzelék megbarnul. Leszűrjük, mossuk és már oldhatjuk is sósavban.

A nátrium-szulfát oldatot sem dobtam el, szép hosszúkás kristályok váltak ki bepárláskor.

Móltömegek a Méregkeverő Kiskönyvem szerint:

Fe(SO4) * 9 H2O = 562,02

Na2CO3 * 10 H2O = 286,14

2023. jún. 5. 19:50
 14/19 anonim ***** válasza:

#13 - azért a kísérősztori a 30 km-t illetően elég hiteltelenül hangzik - de szívesen elhisszük!

:-)

2023. jún. 6. 05:00
 15/19 anonim ***** válasza:
48%
Nekem úgy lett néhány vödörnyi szulfátsóm, hogy salétromsavat főztem kénsavval műtrágyából. Akkusavat meg műtrágyát akármennyit lehetett venni, de a salétromsav már húsz éve is tabu volt.
2023. jún. 6. 05:04
 16/19 anonim ***** válasza:
15: Akkusav kb. 3-4 éve nem kapható már.
2023. jún. 6. 20:34
 17/19 anonim ***** válasza:
48%
#16 - 15 éve csináltam, úgyhogy teljesen felesleges volt a megjegyzésed. Ráadásul valaki le is pontozott - bizonyára irigységből.
2023. jún. 7. 03:56
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

#13 vagyok. Előszedtem egy H-300 aromás hígító palackot. Az van ráírva, főként aromás szénhidrogéneket, és kis mennyiségben alifás észtert is tartalmaz. Többek között vinilkopolimer alapú festékekhez is.

Tiszakorr, Supralux Orkán, stb. festékekhez is alkalmas.

Ecsetmosásra agresszívebb a H-100 szintetikus hígítónál.

Tűzveszélyes, belélegezve ártalmas stb., stb.

- - - - - - - - - -

Mese a vas(3)-kloridról.

Ezt a vegyületet valaha vérzés csillapításra használták, de kevésbé "üvöltős", korszerűbb gyógyszerek kiszorították a használatból. Sokáig még árulták patikákban, de gyakorlatilag elektrobuherátorok, és rézkarcosok vásárolták. Azután az országos árusítása megszűnt. Aki Ny.ák.-ot akart maratni, az csak nagyobb elektronika boltban jutott marószerhez. Ilyen boltok általában Budapesten, vagy megyeszékhelyeken voltak. A futárszolgálatok még gyerekcipőben furikáztak. Aki vidéken lakott annak utazni kellett, vagy kotyvasztani.

#14 Válaszadó! Csak nem arra akarsz célozni, hogy vidéken hantás sült-parasztok élnek?

- - - -

Kiegészítés #13:

A nátriumkarbonátnak van még néhány módosulata:

Na2CO3 * H2O 124,00

Na2CO3 * 2H2O 232,10

Úgy emlékszem a receptet Na2CO3 * 10 H2O -val számítottam ki.

- - - -

#11 Válaszadó! Valóban azzal undokolják-indokolják, hogy az akkumulátorsav robbanóanyag prekurzor. Ám arra gyanakszom, hogy az ólomakkumulátorral üzemelő gépkocsikat akarják ellehetetleníteni.

2023. jún. 9. 12:39
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

"#14 Válaszadó! Csak nem arra akarsz célozni, hogy vidéken hantás sült-parasztok élnek?"

Nem. Arra céloztam, hogy egy ilyen preparáció több napi munkát igényel még nagyon pontos technológiai leírás esetén is. Ha vesszük az emberi munka árát és egy 30 km-es autóútét - nos...

2023. jún. 9. 12:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!